Mesni sir s krompirjem
Ena izmed idej, kako pripraviti mesni sir je tudi recept za mesni sir s krompirjem, ki je kosilo, ki se praktično samo skuha, saj za pripravo res ne potrebujemo veliko časa (še najdlje se kuha krompir, a med tem se mi lahko posvetimo drugim stvarem), niti sestavin. Pravzaprav potrebujemo le dve glavni sestavini in nekaj začimb. A kljub preprostosti je jed okusna in nasitna. Poleg se super obnese tudi priloga iz bučk in paprike, ki je prav tako pripravljena v nekaj minutah, sicer pa potrebujemo le še skledo solate in kosilo je nared.
Pripomočki za mesni sir s krompirjem
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za mesni sir s krompirjem
Za 4 osebe:
- 1300 g krompirja
- 400 g mesnega sira
- muškatni orešček po okusu
- poper po okusu
- česen po okusu (svež ali suh)
- sol po okusu (pazljivo, saj je mesni sir že slan)
- olivno olje ali druga maščoba
Po želji, namesto zgoraj naštetih sestavin, uporabite mešanico začimb za pečen krompir, tudi izpade odlično. Ali pa uporabite druge začimbe po želji in okusu.
Priprava mesnega sira s krompirjem
Krompir umijemo in damo v posodo, v kateri ga bomo kuhali, izberemo približno enako velike krompirje, da bodo kuhani v enakem času. Krompir zalijemo z vodo, da je prekrit z vodo, pokrijemo posodo in pristavimo na štedilnik, ko zavre, krompir ob zmernem vrenju kuhamo 25 minut, čas kuhanja pa je seveda odvisen tudi od velikosti, sorte in starosti krompirja. Ali je krompir kuhan preverimo tako, da vanj zapičimo vilice ali nožek. Če z lahkoto prodremo v krompir, je ta kuhan.
Krompir olupimo in pustimo ob strani.
Sedaj vzamemo mesni sir in ga narežemo na manjše kocke.
V večji ponvi (lahko tudi voku) segrejemo olje in na njem, na srednji temperaturi, popečemo na kocke narezan mesni sir. To traja okoli 5-7 minut, vmes občasno premešamo. Medtem na tanjše lističe narežemo kuhan in olupljen krompir in si pripravimo začimbe.
Svetujem, da sedaj pripravite (začinite) tudi solato.
Ko je mesni sir prepražen, k njemu stresemo še na lističe narezan krompir, dodamo začimbe in vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo in združijo (če bi se vam vse skupaj zdelo zelo suho, lahko na tej točki dodate še malo olja ali, še bolje, malo čiste juhe – ne veliko, morda 0,5 dl)). Popražimo še za kakšno minutko ali dve in jed že lahko postrežemo.
Naj vam tekne!
Poskusite tudi: