Pečen krompir z dimljeno rdečo papriko
Print Friendly, PDF & Email

Pečen krompir je lahko odlična priloga ali pa samostojna jed. In če ga začinimo še z dimljeno rdečo papriko, katere okus je res nekaj posebnega, potem je vse skupaj lahko pravo kulinarično doživetje.  Priprava pečenega krompirja z dimljeno rdečo papriko je povsem enostavna, zato le zavihajte rokave in enkrat za spremembo pripravite pečen krompirček z dimljeno rdečo papriko.

pecen-krompir-z-dimljeno-rdeco-papriko

Pripomočki za pripravo pečenega krompirja z dimljeno rdečo papriko:

  • lupilec krompirja in nož
  • večja plastična skleda
  • poljuben pekač z višjim robom (moj je bil velikosti 28×36 centimetrov)
  • električna pečica

Sestavine za pečen krompirja z dimljeno rdečo papriko

Za 4 osebe

  • 800-900 g krompirja (oz. količina, ki jo sicer pripravite za 4 osebe)
  • 3 žlice olja (sama v tem primeru uporabim navadnega, lahko pa je tudi kokosovo, sezamovo, olivno …)
  • sol po okusu
  • 1 čajna žlička (zvrhana) mlete rdeče dimljene paprike (če dimljene nimate, lahko uporabite tudi navadno mleto rdečo sladko papriko)
  • 1 dl vode

Postopek priprave pečenega krompirja z dimljeno rdečo papriko

Pečico priklopimo na 170 °C (ventilacijska pečica). Medtem, ko čakamo, da se pečica ogreje, krompir olupimo, ga umijemo in narežemo na poljubne kose, primerne za pečen krompir. Krompir dajemo v večjo plastično skledo. Ko je ves krompir v skledi, krompir zalijemo s hladno vodo in splaknemo, ter odlijemo vodo.

Krompirju dodamo začimbe – sol po okusu in 1 zvrhano čajno žličko mlete dimljene rdeče paprike, dve jedilni žlici olja in 1 dl vode.

pecen-krompir-z-dimljeno-rdeco-papriko-4

Vse skupaj dobro premešamo (najbolje kar z žlico), mešamo tako dolgo, da se vsa mleta paprika in sol lepo porazdelita po krompirju. Ko so vse sestavine dobro razporejene po krompirju, vsebino sklede (s tekočino vred) stresemo v pekač. Pekača ni potrebno dodatno mastiti, saj je olje že med krompirjem. Krompir čim bolj enakomerno razporedimo po pekaču.

pecen-krompir-z-dimljeno-rdeco-papriko-1

Ko je pečica ogreta, pekač s krompirjem, začinjenim z dimljeno mleto rdečo papriko potisnemo v pečico in krompir pečemo približno 35 minut oziroma toliko časa, da krompir dobo želeno stopnjo zapečenosti.

pecen-krompir-z-dimljeno-rdeco-papriko-10

Pečem krompir z dimljeno rdečo papriko s pomočjo lopatke nalagamo na krožnike in postrežemo.

pecen-krompir-z-dimljeno-rdeco-papriko-2

Naj vam tekne!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor