Popečen krompir z mlado čebulo in porom
Print Friendly, PDF & Email

V popečenem krompirju z mlado čebulo in porom s skriva prava eksplozija okusov. Nežen okus krompirja in ostrina čebule, pora in česna so ravno prav uravnoteženi. Za dodatno pikico na i okusu pa priporočam, da dodate še malo kisle smetane, ki okuse poveže v popolno celoto.  Tako pripravljen krompir je odlična priloga k ribam ali popečenim piščančjim ali puranjim zrezkom. Poskusite, ne bo vam žal!

Pripomočki za pripravo popečenega krompirja z mlado čebulo in porom

  • posoda s pokrovko za kuhanje krompirja
  • vok ali ponev
  • kuhalnica
  • cedilo
  • lupilec krompirja
  • nož in deska za rezanje
  • tehtnica

Sestavine za popečen krompir z mlado čebulo in porom

Za 4 osebe

  • cca. 600 g krompirja (oz. količina, ki jo sicer pripravite za 4 osebe)
  • 1 mlada čebula skupaj s steblom
  • 1 manjši por
  • 4 stroki česna
  • sol po okusu
  • 2 jedilni žlici olivnega olja

In še:

  • 1-2 žlički kisle smetane po porcijo (po želji)

Priprava popečenega krompirja z mlado čebulo in porom

Krompir olupimo in narežemo na poljubno velike kocke. Dobro ga operemo in damo v posodo za kuhanje. Zalijemo ga z vodo, toliko, da je krompir pokrit in damo kuhat. Krompir ob zmernem vrenju v pokriti posodi kuhamo cca. 15 minut, toliko, da je na pol kuhan (odvisno od sorte krompirja).

Medtem, ko se krompir kuha, čebulo in por očistimo, odrežemo morebitne slabe dele, čebulo olupimo. Oboje splaknemo pod hladno vodo. Česen olupimo. Čebulo in por narežemo na poljubne kose (v mojem primeru kar kolobarji), česen pa drobno nasekljamo.

Krompir odcedimo. V ponvi segrejemo olivno olje in nanj denemo odcejen, do polovice skuhan krompir in ga na hitro popečemo (cca. 5-7 minut), da se lepo popeče.

Nato dodamo še narezano čebulo, por in česen in solimo po okusu. Če želite, lahko dodate tudi poper. Malo premešamo in vse skupaj še malo popečemo in popražimo. Približno 2 minutki. Pri tem pazimo, da se čebula, por in česen ne zasmodijo, saj bi v tem primeru grenili. Zato vse skupaj pražimo na nižji temperaturi in vmes premešamo vsebino ponve ali voka.

In priloga – popečen krompir z mlado čebulo in porom je pripravljena, da jo postrežemo. Kot sem že omenila, se odlično poda k ribam, pa tudi purani ali piščancu.

Tik preden postrežemo, na vrh krompirja na vsako porcijo lahko dodate malo kisle smetane, ki še dodatno uravnoteži in poveže okuse.

Pa dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor