Zamrzovanje peteršilja
Print Friendly, PDF & Email

Kadar imamo na voljo svež domač peteršilj, je super, kadar ni tako, pa je dobro imeti zalogo le-tega. Sama si jo naredim, ko imam na vrtu veliko peteršilja. Tega očistim in nasekljam ter zamrznem. Tako imam vedno pri roki svež peteršilj, ki je tudi že pripravljen za uporabo. Postopek je zelo enostaven in tudi časa nam ne vzame veliko, nam ga pa toliko več prihrani, ko ni treba peteršilja sekljati vsakič sproti.

Zamrzovanje peteršilja

Pripomočki za zamrzovanje peteršilja

  • oster nož
  • posodica, ki je primerna za zamrzovanje živil

Sestavine za zamrzovanje peteršilja

  • poljubna količina svežega peteršilja

Postopek za zamrzovanje peteršilja

Ko peteršilj bujno zraste, ga poljubno količino porežemo – samo zeleni del, lahko pa izkopljemo celo rastlino in zamrznemo tudi korenino. To še posebej dobro očistimo in osušimo ter zamrznemo za takrat, ko bomo npr. kuhali govejo juho.
Zdaj pa si podrobneje poglejmo zamrzovanje listov peteršilja. Nabran peteršilj pregledamo in ovenele, porumenele ali kako drugače neprimerne listke izločimo. Ostali peteršilj nežno speremo pod tekočo vodo.

Zamrzovanje peteršilja

Položimo ga na kuhinjsko krpo in nežno popivnamo z drugo krpo.

Zamrzovanje peteršilja

Zdaj listke potrgamo s stebelc. Po želji ta korak tudi izpustimo in stebelca prav tako uporabimo.

Zamrzovanje peteršilja

Listke peteršilja sesekljamo z ostrim nožem.

Zamrzovanje peteršilja

Sesekljan petešilj za ozimnico shranimo v embalažo, ki je primerna za zamrzovanje. Sama uporabim plastične posodice ali steklen kozarček.

Zamrzovanje peteršilja

Embalažo opremimo še z nalepko. Sama za označevanje uporabljam kar pleskarski lepilni trak, na katerega z alkoholnim flomastrom napišem, kaj je notri in datum oz. letnico.

Zamrzovanje peteršilja

Sicer pa za ozimnico lahko zamrznemo tudi:

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor