Rižota z jurčki in ajdo, odsev tradicije
Rižota z jurčki in ajdo je odsev slovenske tradicionalne kulinarike na moderen način. Ko sem razmišljala kako uporabiti gobe in ajdovo kašo še kako drugače mi je prišla na misel rižota, kremasta in polnega okusa. Ker vedno razmišljam tudi o vsebnosti makrohranil v posameznem obroku sem jo pripravila prav tako kot sledi v nadaljevanju. Presenetila me je odličnost mojega kuharskega eksperimenta, tudi enostavna priprava, zato vam jo od srca priporočam . . .
Rižota z jurčki in ajdo, odsev tradicije – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož za sekljanje
- širša ponev za pripravo rižote
- kuhinjska merica
- pripomoček za mešanje
Rižota z jurčki in ajdo, odsev tradicije – sestavine:
- 1 manjša čebula
- 1,5 dl riža (dolgozrnatega)
- 0,5 dl ajdove kaše
- 80 do 100 g svežih narezanih jurčkov
- 1 do 1,5 dl jušne osnove
- 1 vejica sveže zelene
- 1 vejica svežega peteršilja
- 1 vejica sveže črne bazilike
- 1 do 2 zrni česna
- voda za prilivanje
- 2 jušni žlici oljčnega olja
- sol po okusu
Rižota z jurčki in ajdo, odsev tradicije – postopek priprave:
V ponev najprej dodajte sesekljano čebulo, stebla začimbnic in 1 do 2 dl jušne osnove. Na tihem ognju počasi podušite sestavine toliko, da se čebula nekoliko omehča. Nato dodajte 1,5 dl riža.
Po potrebi prilivajte vodo in kuhajte toliko časa, da se riž delno omehča. Sedaj izločite stebla svežih začimbnic, posolite ter dodajte 0,5 dl ajdove kaše.
Dodajte tudi 80 do 100 g narezanih svežih jurčkov, dolijte vodo ter premešajte.
Kuhajte toliko časa, da se riž in kaša zmehčata a ne prekuhata (na zob ali al dente). Občasno premešajte in po potrebi prilijte vodo.
Sesekljajte česen in liste začimb (zelena, peteršilj in bazilika).Ko sta riž in ajda primerno kuhana ogenj ugasnite ter dodajte sesekljan česen, začimbe in 2 jušni žlici oljčnega olja. Po lastnem okusu za bolj kremast okus lahko dodate tudi za oreh velik kos masla ali nekaj jušnih žlic sladke smetane.
Če ste ljubitelji gob poskusite tudi:
- gobji paprikaš po moje,
- jesenske gobe z domačim kuncem na žlico,
- sočno rižoto s porom, grahom in gobjim prahom,
- široke rezance v beli omakci z jurčki,
- jurčke in por s širokimi rezanci,
- svinjski file obložen z jurčki,
- jurčkov karpačo.