Rižota z jurčki in ajdo, odsev tradicije
Print Friendly, PDF & Email

Rižota z jurčki in ajdo je odsev slovenske tradicionalne kulinarike na moderen način. Ko sem razmišljala kako uporabiti gobe in ajdovo kašo še kako drugače mi je prišla na misel rižota, kremasta in polnega okusa. Ker vedno razmišljam tudi o vsebnosti makrohranil v posameznem obroku sem jo pripravila prav tako kot sledi v nadaljevanju. Presenetila me je odličnost mojega kuharskega eksperimenta, tudi enostavna priprava, zato vam jo od srca priporočam . . . 

Rižota z jurčki in ajdo, odsev tradicije – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož za sekljanje
  • širša ponev za pripravo rižote
  • kuhinjska merica
  • pripomoček za mešanje

Rižota z jurčki in ajdo, odsev tradicije – sestavine:

  • 1 manjša čebula
  • 1,5 dl riža (dolgozrnatega)
  • 0,5 dl ajdove kaše
  • 80 do 100 g svežih narezanih jurčkov
  • 1 do 1,5 dl jušne osnove
  • 1 vejica sveže zelene
  • 1 vejica svežega peteršilja
  • 1 vejica sveže črne bazilike
  • 1 do 2 zrni česna
  • voda za prilivanje
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • sol po okusu

Rižota z jurčki in ajdo, odsev tradicije – postopek priprave:

V ponev najprej dodajte sesekljano čebulo, stebla začimbnic in 1 do 2 dl jušne osnove. Na tihem ognju počasi podušite sestavine toliko, da se čebula nekoliko omehča. Nato dodajte 1,5 dl riža.

Po potrebi prilivajte vodo in kuhajte toliko časa, da se riž delno omehča. Sedaj izločite stebla svežih začimbnic, posolite ter dodajte 0,5 dl ajdove kaše.

Dodajte tudi 80 do 100 g narezanih svežih jurčkov, dolijte vodo ter premešajte.

Kuhajte toliko časa, da se riž in kaša zmehčata a ne prekuhata (na zob ali al dente). Občasno premešajte in po potrebi prilijte vodo.

Sesekljajte česen in liste začimb (zelena, peteršilj in bazilika).Ko sta riž in ajda primerno kuhana ogenj ugasnite ter dodajte sesekljan česen, začimbe in 2 jušni žlici oljčnega olja. Po lastnem okusu za bolj kremast okus lahko dodate tudi za oreh velik kos masla ali nekaj jušnih žlic sladke smetane. 

Pameten nasvet
Jed ponudite z veliko skledo sveže sezonske solate. Pred obrokom popijte kozarec vode sobne temperature. Alkohol z gobami ni najboljši prijatelj zato ga izvzemite ali omejite njegovo količino.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Gobe, ki imajo temnejše klobučke so bolj osončene in posledično vsebujejo tudi več vitamina D. Kuhane jedi po presnovi telo zakisajo zato sestavine ki lahko to popravijo dodajte na koncu priprave (sveže začimbe, česen in oljčno olje). To bilanco bo popravila tudi sveža solata. Tako pripravljen obrok vsebuje dovolj vlaknin zato ima ustrezno nizek glikemični indeks in ga brez zadržkov lahko zaužijejo tudi diabetiki. Primeren je tudi za ohranjanje zdrave telesne teže. Količino prilagodite svojim energetskim potrebam.

Če ste ljubitelji gob poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor