Rižota s šampinjoni in brokolijem
Print Friendly, PDF & Email

Pred vami je recept za najbolj slastno, najbolj okusno in najbolj kremasto rižoto, kar ste jih kdaj jedli. Če vas zanima, v čem je njena skrivnost, si oglejte spodnji recept. 🙂

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijemRižota s šampinjoni in brokolijem – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • deska za rezanje
  • 2 mali skledi
  • 2 mali skodelici
  • 1 jedilna žlica
  • 1 manjša kozica + pokrovka
  • 1 ponev
  • 1 večja kozica
  • 2 kuhalnici

Rižota s šampinjoni in brokolijem – sestavine:

(za 2 osebi)

  • 200 g arborio riža
  • 6 dl tople zelenjavne jušne osnove
  • 1/2 bele čebule
  • 1 strok česna
  • 150 g šampinjonov (bete jim pred tehtanjem odrežemo pri klobuku)
  • 100 g brokolija
  • 1 + 1 + 2 jedilni žlici olja
  • 1 čajna žlička margarine
  • ščep soli
  • ščep popra

Rižota s šampinjoni in brokolijem – priprava:

Šampinjone in brokoli operemo pod tekočo vodo. Šampinjonom odrežemo bete pri klobuku in jih narežemo na lističe, brokoli natrgamo na majhne cvetke. Čebulo olupimo in jo drobno nasekljamo, prav tako česen.

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijemV ponvi segrejemo 1 jedilno žlico olja in dodamo polovico šampinjonov. Pražimo jih, da se lepo zlatorjavo zapečejo. Isto ponovimo s preostalimi šampinjoni.

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijemBrokoli damo v kozico, prilijemo toliko vode, da je brokoli pokrit, zavremo in pokrito kuhamo 2-3 minute, da se brokoli zmehča, vendar še vedno ostane čvrst.

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijemSegrejemo zelenjavno jušno osnovo. V večji kozici segrejemo 2 jedilni žlici olja. Segretemu olju dodamo čebulo in podušimo, da čebula postekleni (ne sme porjaveti), …

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijem… dodamo riž in ga med konstantnim mešanjem pražimo 1 minuto. Dodamo česen in premešamo. Lahko še popražimo za minuto ali dve, ampak moramo paziti, da riž ne porjavi.

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijemZalijemo z 2 dl tople zelenjavne jušne osnove.

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijemRiž kuhamo na srednji temperaturi toliko časa, da vpije vso vodo. Med kuhajem ga pogosto in počasi mešamo. Počasno mešanje riža spodbuja izločanje škroba, ki se poveže s tekočino in ustvari fino kremasto teksturo. Ne pokrivamo.

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijemKo riž vpije vso jušno osnovo, jo dodajamo po 1 dl naenkrat, in postopek ponavljamo, vse dokler riž ni kuhan al dente (mehak, v sredini še čvrst, vendar ne hrustljav) in fino kremast. Ni nujno, da porabimo vso jušno osnovo!

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijemDodamo žličko margarine, pražene šampinjone, brokoli, ščep soli in popra.

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijemPremešamo in takoj postrežemo.

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijemČe želite, lahko 1 dl zelenavne jušne osnove nadomestite z belim vinom. V tem primeru rižu najprej prilijte belo vino, počasi mešajte in počakajte, da ga riž vpije (alkohol bo izhlapel) in nato postopek nadaljujte z zelenjavno jušno osnovo, kot je opisano.

rizota-s-sampinjoni-in-brokolijemUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor