Črni riž z bučkami in kozicami
Črni riž z bučkami in kozicami je preprost, enostavno pripravljen obrok – z noto zdrave, zelo hranilne, a lahke jedi.
Ta riž vsebuje manj škroba, več beljakovin in predvsem je bogat z vlakninami. Ima rahlo spečifičen okus ter s svojo barvo popestri jed, zato bo odlična izbira za jedce, ki imajo radi nekaj novega na svojem krožniku.
Pripomočki za črni riži:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za črni riž:
Za 2 osebi:
- 200 g črnega riža
- 80 g šalotke / čebule
- 1 strok česna
- 1 bučka (200 g)
- sol
- poper
- 150 do 200 g kozic / repkov
- 50 ml belega vina
- 4 žlice olivnega olja
- 1 žlička masla
Postopek za črni riž z bučkami in kozicami:
Če imamo čas, preko noči (ali vsaj za kako uro) namočimo črni riž v hladni vodi. Namakanje ima dve prednosti. Z namočenim rižem skrajšamo čas kuhanja – kot drugo pa z namakanjem odstranimo določene fitinske kisline in jed je zato lažje prebavljiva.
Tako, da jaz črni riž pred pripravo jedi namočim za med 6 do 12 ur.
Sedaj si pripravimo še ostale sestavine, ki jih bomo za črni riž z bučkami in kozicami potrebovali: bučko, kozice, vino, maslo, čebulo in česen.
Riž se kuha, mi pa na drobno narežemo čebulo ali še bolje šalotko, česen pa samo stisnemo /stremo z nožem in ga dodamo.
Bučko poljubno narežemo na kocke, trakove, rezine – in vse skupaj na olju na hitro popražimo.
Solimo, popramo in dodamo olupljene kozice – repke ter zalijemo z belim vinom. Počakamo, da vino povre ter še popražimo toliko, da so repki z obeh strani lepo pečeni (približno 2 minuti na vsaki strani).
Polovico repkov vzamemo iz ponve in jih prihranimo za dekoriranje končne jedi. Iz ponve vzamemo tudi česen.
Na vse ostalo damo kuhan riž.
Dobro premešamo, čisto na kratko še vse popražimo in naša jed je pripravljena za serviranje.
Dober tek 🙂