Črni riž z bučkami in kozicami
Print Friendly, PDF & Email

Črni riž z bučkami in kozicami je preprost, enostavno pripravljen obrok – z noto zdrave, zelo hranilne, a lahke jedi.
Ta riž vsebuje manj škroba, več beljakovin in predvsem je bogat z vlakninami. Ima rahlo spečifičen okus ter s svojo barvo popestri jed, zato bo odlična izbira za jedce, ki imajo radi nekaj novega na svojem krožniku.

Črni riž z bučkami in kozicami

Pripomočki za črni riži:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za črni riž:

Za 2 osebi:

  • 200 g črnega riža
  • 80 g šalotke / čebule
  • 1 strok česna
  • 1 bučka (200 g)
  • sol
  • poper
  • 150 do 200 g kozic / repkov
  • 50 ml belega vina
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlička masla

Postopek za črni riž z bučkami in kozicami:

Če imamo čas, preko noči (ali vsaj za kako uro) namočimo črni riž v hladni vodi. Namakanje ima dve prednosti. Z namočenim rižem skrajšamo čas kuhanja – kot drugo pa z namakanjem odstranimo določene fitinske kisline in jed je zato lažje prebavljiva.
Tako, da jaz črni riž pred pripravo jedi namočim za med 6 do 12 ur.

Sedaj si pripravimo še ostale sestavine, ki jih bomo za črni riž z bučkami in kozicami potrebovali: bučko, kozice, vino, maslo, čebulo in česen.

Črni riž z bučkami in kozicami

Riž se kuha, mi pa na drobno narežemo čebulo ali še bolje šalotko, česen pa samo stisnemo /stremo z nožem in ga dodamo.

Črni riž z bučkami in kozicami

Bučko poljubno narežemo na kocke, trakove, rezine – in vse skupaj na olju na hitro popražimo.
Solimo, popramo in dodamo olupljene kozice – repke ter zalijemo z belim vinom. Počakamo, da vino povre ter še popražimo toliko, da so repki z obeh strani lepo pečeni (približno 2 minuti na vsaki strani).

Črni riž z bučkami in kozicami

Polovico repkov vzamemo iz ponve in jih prihranimo za dekoriranje končne jedi. Iz ponve vzamemo tudi česen.
Na vse ostalo damo kuhan riž.

Črni riž z bučkami in kozicami

Dobro premešamo, čisto na kratko še vse popražimo in naša jed je pripravljena za serviranje.

Črni riž z bučkami in kozicami

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor