Sočna skutina pita z jagodami
Print Friendly, PDF & Email

Sočna skutina pita z jagodami je prava lahka poslastica, ne vsebuje moke, sladkor pa bomo nadomestili z nič-kaloričnim sukrinom, tako da si bomo lahko privoščili večji kos kot običajno. Priprava je enostavna in ne bo vam vzela veliko časa, okusni so pa neverjeto božanski! 🙂 Poskusite, ne bo vam žal! Jagode lahko seveda nadomestite tudi z drugim jagodičevjem.

socna-skutina-pita-z-jagodami-11

Sočna skutina pita z jagodami – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • kuhinjska tehtnica
  • žlica
  • skleda 3x
  • električni mešalnik
  • okrogel pekač premera 26 cm
  • nož
  • plitek krožnik
  • papir za peko

Sočna skutina pita z jagodami – sestavine:

Skutino dno:

  • 300 g nepasirane skute
  • 2 jajci
  • 2 žlici sukrina (ali 1,5 žlice sladkorja)
  • 30 g mletih mandljev
  • pol žličke pecilnega praška

Krema:

  • 250 g mascarpone sira
  • 180 g smetane za stepanje
  • 2 žlici sukrina (ali 1,5 žlice sladkorja)

500-550 g jagod za nadev. Maslo za namastitev.

Sočna skutina pita z jagodami – postopek:

Najprej prižgemo pečico in jo nastavimo na 180 °C, da bo do priprave skutine mase že dobro ogreta. V skledo denemo skuto, jajca in sukrin ali sladkor, ter z električnim mešalnikom dobro zmiksamo.

socna-skutina-pita-z-jagodami

Nato v skledo dodamo še mlete mandlje in pecilni prašek in zopet dobro zmiksamo z električnim mešalnikom.

socna-skutina-pita-z-jagodami-1

Pripravimo pekač, tako da mu dno obložimo s papirjem za peko in robove namastimo z maslom. Skutimo maso z žlico enakomerno razporedimo po pekaču.

socna-skutina-pita-z-jagodami-2

Pekač potisnemo v pečico in pečemo 25 minut, pri 180 °C. Ko se skutino dno speče, ga pustimo, da se nekolimo ohladi in ga nato previdno obrnemo na plitek krožnik.

socna-skutina-pita-z-jagodami-4

S spodnje strani mu odlupimo papir za peko in pustimo, da se hladi še naprej. Skutino dno, se vam bo takoj po peki najbrž napihnilo, ampak kar brez skrbi, “izbolkina” se bo kmalu sesedla.

socna-skutina-pita-z-jagodami-5

Med tem, ko se dno hladi, operemo in pripravimo jagode, tako da jim odrežemo zelene dele, večje jagode režemo na polovice oz. manjše kose.

socna-skutina-pita-z-jagodami-3

Pripravimo tudi kremo, tako da v skledo zlijemo smetano, kateri dodamo sladkor ali sukrin in jo z električnim mešalnikom zmiksamo toliko, da že postaja gosta, ampak še ni trda oz. čvrsta.

socna-skutina-pita-z-jagodami-6

Nato ji dodamo mascarpone sir in vse skupaj zmiksamo v gladko kremo, toliko, da postane krema čvrsta in izginejo grudice mascarpone sira. Z miksanjem ne pretiravamo, ker se nam vse skupaj lahko loči in bo tako krema neuporabna.

socna-skutina-pita-z-jagodami-7

Ko se je skutino dno ohladilo, čezenj enakomerno premažemo vso kremo.

socna-skutina-pita-z-jagodami-8

Nato vzamemo jagode in jih potiskamo v kremo, s širokim delom jagode navzdol. Začnemo nekje v sredini in nadaljujemo proti robovom.

socna-skutina-pita-z-jagodami-9

Ko smo v kremo potisnili vse jagode, pito potisnemo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 4 ure, ali kar čez noč.

socna-skutina-pita-z-jagodami-10

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor