Pulled pork ali nacufana svinjina
Print Friendly, PDF & Email

Nacufana svinjina ali natrgana svinjina, po angleško pa pulled pork, je svinjsko meso, ki ga najprej več ur mariniramo, potem pa več (kar 10!) ur pečemo na nizki temperaturi. Medtem se najprej navzame okusov, med počasno peko pa se zmehča in gre z lahkoto narazen – enostavno ga nacufamo z vilicami, po čemer je tudi dobilo ime.

Pulled pork je nam najboljši v burgerjih, sicer pa ga lahko uporabimo tudi v tortiljah in zavitkih, ali pa jemo kar samega kot glavni mesni del obroka, zraven pa pripravimo razne priloge.

Po tem receptu res okusno meso pripravi moj mož in vedno je vsem žal, ko po drugem burgerju ne morejo pojesti še enega. 🙂

pulled pork ali nacufana svinjina

Pripomočki za pulled pork ali nacufano svinjino

 • čimvečji in globlji pekač
 • aluminijasta folija za pekač

Sestavine za pulled pork ali nacufano svinjino

Za približno 25-30 ljudi

 • 4 kg svinjskega mesa (pleče)
 • 2 dl olivnega olja
 • 3,5 žličke soli
 • 2 žlici rjavega sladkorja
 • 1 žlička kokosovega sladkorja
 • 1 žlička popra
 • 13 strokov česna
 • 2 žlički dimljene paprike v prahu
 • 2 žlici sojine omake
 • 5 žlic worchesterske omake
 • 1 žlica posušenega majarona
 • 1 žlica posušenega timijana
 • 850 g čebule

Postopek za pulled pork ali nacufano svinjino

Priprave cufane svinjine se lotimo en dan preden jo želimo postreči. Meso najprej damo za približno 8 ur v marinado, nato pa se mora približno 10 ur peči in še kakšni 2 počivati. Pripravimo si čimvečji in globlji pekač. Kose svinjskega mesa najprej splaknemo pod tekočo vodo in jih na kuhinjski krpi osušimo.

pulled pork ali nacufana svinjina

Pripravimo marinado: v skledi zmešamo 2 dl olivnega olja, 3,5 žličke soli, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 žličko kokosovega sladkorja, 1 žličko popra, 2 žlički dimljene paprike v prahu, 2 žlici sojine omake, 1 žlico posušenega majarona in 1 žlico posušenega timijana. Dodamo še 13 strokov česna, ki jih stremo s stiračem.

pulled pork ali nacufana svinjina

Vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo rjavkasto pasto.

pulled pork ali nacufana svinjina

Kose mesa naložimo na pekač in s to maso premažemo meso z vseh strani. Pekač postavimo v hladilnik in meso v marinadi pustimo približno 8 ur.

pulled pork ali nacufana svinjina

Ko je čas, da meso damo v pečico, torej približno 12 ur preden ga želimo postreči, ga najprej popečemo. Potrebujemo primerno veliko posodo, ki jo postavimo na štedilnik in ko je segreta, vanjo položimo kos mesa in ga z obeh strani na hitro opečemo.

pulled pork ali nacufana svinjina

Medtem s pekača po večini odlijemo marinado, a pekača ni treba pomiti, malo olja in vseh okusov naj kar ostane. Olupimo 850 g čebule in vsako prerežemo na pol, nato pa še dva- ali trikrat, da dobimo večje kose, ki jih enakomerno razporedimo po pekaču. Nanje položimo kose popečenega mesa.

pulled pork ali nacufana svinjina

Meso za natrgano svinjino pokapamo s 5 žlicami worchesterske omake.

pulled pork ali nacufana svinjina

Pekač zdaj prekrijemo z aluminijasto folijo in ga postavimo v klasično pečico, segreto na 115 °C – temperatura mora biti nizka, pulled pork oz. nacufana svinjina se mora peči res dolgo. Pri nas meso ponavadi damo v pečico okoli polnoči, da je potem pripravljeno za piknik naslednji dan okoli 13. ure.

pulled pork ali nacufana svinjina

Ko se je meso peklo 10 ur, pečico izklopimo in meso pustimo počivati v njej še kakšni 2 uri. Šele potem odstranimo folijo in meso poberemo s pekača – začasno ga prestavimo v drugo posodo. Na pekaču ostane pečena čebula in kar nekaj tekočine. To z zajemalko prestavimo v drugo posodo. Približno tretjino bomo še potrebovali, ostalo pa zavržemo.

pulled pork ali nacufana svinjina

Tretjino čebule in tekočine, ki smo jo prihranili, spasiramo s paličnim mešalnikom.

pulled pork ali nacufana svinjina

Meso damo nazaj na pekač in ga z vilicami natrgamo.

pulled pork ali nacufana svinjina

Natrgano svinjsko meso prelijemo s spasirano čebulno omako in premešamo.

pulled pork ali nacufana svinjina

Ta-daa! Pulled pork oz. nacufana ali natrgana svinjina je pripravljena, da jo ponudimo. Mi jo jemo v burgerjih, kar naredimo takole: na pult ali mizo postavimo samopostrežno postajo, kjer si gostje lahko po želji sestavijo burgerje, poleg nacufane svinjine pa jim ponudimo na rezine narezana paradižnik in čebulo, liste zelene solate, razne BBQ (žar) omake, popečene kruhke za burgerje in obvezno zeljno solato coleslaw. Za 25-30 ljudi smo imeli 45 burger kruhkov, ki so tehtali 100 g.

pulled pork ali nacufana svinjina

Vsak si potem po svojem okusu sestavi pulled pork burger. Dober tek tudi vam!

Poskusite še te burgerje:

Če imamo med gosti tudi vegetarijance, jim lahko namesto mesa ponudimo različne zelenjavne polpete:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor