Zeljna solata coleslaw
Print Friendly, PDF & Email

Zeljna solata coleslaw je solata, ki jo poznajo v različnih delih sveta in jo tudi pripravljajo na različne načine, v osnovi pa gre za narezano zelje s polivko in drugimi dodatki. Uporabimo lahko sveže belo ali rdeče zelje. Pogosto se pojavlja v kombinaciji s korenjem, prav tako drobno narezanim oz. sesekljanim. Ta solata je lahko priloga različnim jedem, zelo okusna pa je v burgerjih. Pripravljena je zelo hitro, pri rezanju in sekljanju pa si lahko pomagamo z nožem, ribežnom ali sekljalnikom.

Zeljna solata coleslaw

Pripomočki za zeljno solato coleslaw:

  • ribežen ali sekljalnik (lahko pa tudi samo nož)

Sestavine za zeljno solato coleslaw:

Za 2 osebi:

  • 120 g korenja
  • 140 g belega ali rdečega zelja
  • 45 g kisle smetane
  • 45 g majoneze
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • ščep(ec) soli

Postopek za zeljno solato coleslaw:

Za zeljno solato coleslaw na drobno naribamo 120 g olupljenega korenja. Po želji ga lahko na tanke palčke narežemo tudi z nožem, a je z ribežnom precej enostavneje. Odločimo se seveda lahko tudi za bolj na grobo naribano korenje. Korenje stresemo v skledo, v kateri bomo lahko zmešali vse sestavine.

zeljna solata coleslaw

Nato na tanko narežemo 140 g belega ali rdečega zelja. Obe vrsti zelja dasta okusen rezultat, je pa z rdečim zeljem že na pogled solata še bolj privlačna in zanimiva zaradi njegove lepe vijolične barve, ki se odlično dopolnjuje z oranžno. Jaz sem tokrat izbrala belo zelje. Narežemo ga s pomočjo noža ali sekljalnika. Ta je zelo uporaben še posebej, kadar pripravljamo večje količine solate. Če so nam bolj všeč krajši trakci zelja, jih tako še dodatno narežemo na ustrezno dolžino. Narezano zelje dodamo h korenju.

zeljna solata coleslaw

Korenje in zelje v skledi premešamo s pomočjo para vilic.

zeljna solata coleslaw

Sestavinam za zeljno solato coleslaw zdaj dodamo dodatke, iz katerih bo nastal okusen preliv za tole solatko: 45 g majoneze, 45 g kisle smetane in 2 žlici balzamičnega kisa, posolimo pa jo s ščepcem ali ščepom soli, odvisno, ali nam je všeč nekoliko bolj ali manj slana solata.

zeljna solata coleslaw

In to je vse! Zeljna solata coleslaw je pripravljena. Postrežemo jo lahko takoj, ali pa jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, če nam bolj tekne dobro ohlajena. V zaprti posodi jo lahko v hladilniku hranimo do naslednjega dne. Dober tek!

Zeljna solata coleslaw

Zeljna solata coleslaw se odlično poda k:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti se štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor