Dušeno rdeče zelje s hruško
Print Friendly, PDF & Email

Dušeno rdeče zelje s hruško je tradicionalna jed, ki jo največkrat pripravimo v času martinovanja, kot prilogo pečeni goski, lahko pa jo tudi ponudimo vsem drugim vrstam mesa, čez celo leto. Rdeča vrsta zelja vsebuje več antocianov, ki dajejo zelju rdečo- vijoličasto barvo, vsebuje pa tudi več fenolnih snovi in vitamina C in E.

Pripomočki za pripravo dušenega rdečega zelja:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo dušenega rdečega zelja

Za štiri osebe:

  • 1500 g rdečega zelja
  • 100 g čebule
  • 10 g česna
  • 80 g svinjske masti
  • 100 ml rdečega vina
  • 200 ml vode
  • sol po okusu
  • 3 liste lovorja
  • sok 1 limone
  • 1 hruška (cca. 100 g)
  • poper po okusu

Priprava dušenega rdečega zelja s hruško:

Glavi rdečega zelja odstranimo zunanje dele listov in jo narežemo na rezance široke dva do tri milimetre. Sredinski trdi beli bet, ki ga nekateri imenujejo tudi storž pa izrežemo.

Čebulo sesekljamo na drobno, v loncu stopimo mast in na njej med stalnim mešanjem prepražimo čebulo, da lepo porumeni, dodamo, še na drobno narezan česen in sol.

Tako prepraženi čebuli dodamo narezano rdeče zelje in ga pražimo približno trideset minut, med praženjem in mešanjem dodajamo vodo. Ko je narezano rdeče zelje zmehčano, mu dodamo še  sveže iztisnjen sok ene limone, liste lovorja, vino, spasirano hruško, ki smo jo pred tem olupili, ji odstranili mušico in pečke in vse skupaj premešamo in pustimo vreti še pet minut.

Dušeno rdeče zelje lahko kot prilogo ponudimo zraven vseh vrst in načinov pripravljenega mesa.

Brez dušenega rdečega zelja ni praznovanja Martina, kuharica pa mora velikokrat slišati tudi pripombo:”Zelje ostane zelje, ne glede na to, kako ga pripraviš.” Lučka Glaser

Zelje pa lahko pripravimo na več načinov, vabljeni pa tudi k prebiranju prispevka Zelje, kjer boste podrobneje spoznali zelje in našli kar 36 različnih receptov za pripravo zelja. receptov

  1. Zeljne krpice (tudi bleki ali flikice).
  2. Zelje s fižolom v solati.
  3. Kitajsko zelje s fižolom v solati.
  4. Sladko zelje z mesom.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor