Okusni žličniki s kislo smetano
Če ste skuhali kakšno enolončnico, golaž ali kaj podobnega, se poleg odlično priležejo žličniki. Meni so najboljši okusni žličniki s kislo smetano, ker so malo drugačni, lahko pa jim namesto kisle smetane dodamo tudi skuto. Obe različici sta odlični. So okusna in hitro pripravljena priloga, ki se ujame z marsikatero glavno jedjo.
Pripomočki za žličnike s kislo smetano:
- posoda
- čajna žlička
- vilica
- kozica
Žličniki s kislo smetano – sestavine za 2 osebi:
- 1 jajce
- pol čajne žličke soli
- 2 jušni žlici kisle smetane
- pol čajne žličke oljčnega olja
- 8 do 10 jušnih žlic moke (odvisno od velikosti jajca, zajemanja kisle smetane ter moke)
- (po potrebi kakšno žličko vode, a jaz je navadno sploh ne dajem)
Postopek priprave žličnikov s kislo smetano:
V posodi najprej stepemo jajce in ga posolimo.
Dodamo kislo smetano in premešamo.
Nato dodamo še moko in oljčno olje.
Mešamo, da nastane gladka in gosto zmes, ki naj bo tako gosta, da ne bo kar tekla iz posode, če jo obrnemo na glavo.
Vodo v kozici solimo in segrejemo do vretja.
Ko zavre, vanjo previdno spuščamo žličnike, ki jih delamo s pomočjo čajne žličke, da ne bodo preveliki.
Žličnike kuhamo približno 7 minut.
Ko so kuhani, se bodo dvignili na površje.
Žličniki s kislo smetano so mehki in sočni, k čemur prispeva okus kisle smetane. Postrežemo jih lahko kot prilogo k različnim jedem, kot je npr. Zdrava enolončnica z domačo klobaso.