Bi radi obliznili prste, uživali v okusnem in zdravem obroku, ki je enostaven za pripravo. Poskusite slastnega zlato rumeno pečenega domačega kunca! Zagotavljam vam, da bodo navdušeni vsi – majhni in veliki.
Lahko belo meso domačega kunca je primerno za dietne menije.
Zlato rumeno zapečen kunec – pripomočki:
nož
deska za rezanje
večja skleda za mešanje sestavin
pekač s pokrovom
Zlato rumeno zapečen kunec – sestavine:
eno stegno domačega kunca na osebo
mlada čebula na osebo
dva srednje velika krompirja na osebo
sveži rožmarin, origano, peteršilj
sol, poper, mleta sladka paprika in česen za marinado
sezamovo olje za marinado
(po okusu lahko dodamo tudi baziliko ali timijan)
oljčno olje in malo vode
Čas priprave: 15 minut za pripravo marinade in čiščenje zelenjave, 1 ura za peko (170°C)
Zlato rumeno zapečen kunec – priprava:
Pripravimo in zmešamo začimbe za marinado, očistimo in narežemo zelenjavo in sveže začimbe. Vse sestavine dobro premešamo v večji posodi in dodamo še malo sezamovega olja. Na dno pekača prilijemo nekaj žlic vode in dodamo polovico zelenjave. Na zelenjavo položimo kunčja bedra in ostalo zelenjavo z krompirjem. Po vrhu še malo pokapljamo z sezamovim oljem. Postavimo v ogreto pečico in pečemo pokrito eno uro. Med peko očistimo solato in poskrbimo za lepo pogrnjeno mizo.
Narezan česen, sol, poper in sladko mleto papriko z nožem zgnetemo v pasto.Sestavine mariniramo z strtimi začimbami in sezamovim oljem.
Proti kuncu položimo krompir, zelenjavo in začimbe, da bomo tako preprečili izsušitev mesa.
Če hočemo, da bo meso zares sočno mora v pekaču med peko vedno ostati malo tekočine, najbolje tiste, ki jo pusti zelenjava.
Pameten nasvet
Zaradi neizrazitega okusa kunčje meso lahko močneje začinimo, dopolnimo z bolj aromatično in močnejšo prilogo ali izrazitejšo solato. Ker ima domači kunec meso pusto in skoraj brez maščobe ga pecimo pokritega, da se ne izsuši. Da bo jed sočna in za obliznit prste lahko meso mariniramo že dan prej. Ko je jed gotova jo pred serviranjem še pokapljamo z oljčnim oljem. Saj veste hladno stiskanih olj nikakor ne segrevamo, ker uničimo njihovo aromo, okus in prehransko vrednost.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kunčje meso je svetlo, fino vlaknasto in na videz podobno piščančjemu, zato ga imajo radi tudi otroci. Sodi med najkakovostnejše vrste mesa, vsebuje več beljakovin in manj vezivnega tkiva, kar pomeni, da je mehkejše. Je neprecenljiv vir vitamina B12, beljakovin in železa. Maščoba, ki je je v kunčjem mesu zelo malo vsebuje manj stearinske in oleinske kisline kot druge maščobe, vsebuje malo holesterola ter purinskih snovi, ima višje razmerje esencialnih večkrat nenasičenih maščobnih kislin, predvsem linolne (omega 6) in linolenske (omega 3). Meso starejših kuncev vsebuje tudi manj natrija. Zaradi naštetih lastnosti mu priznavajo posebno dietetsko vrednost. Za vse tiste, ki imate težave z arteriosklerozo, povečanim holesterolom, sladkorno boleznijo, pa tudi za želodčne bolnike in starostnike je obrok pripravljen iz mesa domačega kunca idealna rešitev. Kunčje meso je v Franciji in Italiji specialiteta, v Sloveniji pa ga zaužijemo le 0,3 kg na prebivalca. K mesu smo dodali solato in mlado čebulo (prehranske vlaknine, minerale), kar bo znižalo glikemični indeks celotnega obroka kljub temu da obrok vsebuje krompir. Takšna kombinacija živil je primerna tudi za diabetike ali tiste, ki želijo znižati telesno težo. Seveda je pri jedi, ki je za obliznit prste potrebna previdnost le pri količini.
Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.
Za zagotavljanje najboljših izkušenj mi in naši partnerji uporabljamo tehnologije, kot so piškotki, za shranjevanje in/ali dostop do podatkov o napravi. Soglasje za te tehnologije nam in našim partnerjem omogoča obdelavo osebnih podatkov, kot so vedenje pri brskanju ali edinstveni identifikatorji na tem spletnem mestu. Neprivolitev ali preklic privolitve lahko negativno vpliva na nekatere funkcije in funkcije.
Kliknite spodaj, če se želite strinjati z zgoraj navedenim ali izbrati podrobne možnosti. Vaše izbire bodo veljale samo za to spletno mesto. Nastavitve lahko kadar koli spremenite, vključno s preklicem soglasja, tako da uporabite preklopna stikala v pravilniku o piškotkih ali kliknete gumb za upravljanje soglasja na dnu zaslona.
Funkcionalni
Vedno aktiven
Tehnična hramba ali dostop sta nujno potrebna za zakonit namen omogočanja uporabe določene storitve, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva, ali izključno za namen prenosa sporočila prek elektronskega komunikacijskega omrežja.
Nastavitve
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za zakonit namen shranjevanja nastavitev, ki jih naročnik ali uporabnik ni zahteval.
Statistika
Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno v statistične namene.Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno za anonimne statistične namene. Brez sodnega poziva, prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti s strani vašega ponudnika internetnih storitev ali dodatnih zapisov tretje osebe informacij, shranjenih ali pridobljenih samo za ta namen, običajno ni mogoče uporabiti za vašo identifikacijo.
Trženje
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za ustvarjanje uporabniških profilov za pošiljanje oglaševanja ali za sledenje uporabniku na spletnem mestu ali na več spletnih mestih za podobne trženjske namene.