Bi radi obliznili prste, uživali v okusnem in zdravem obroku, ki je enostaven za pripravo. Poskusite slastnega zlato rumeno pečenega domačega kunca! Zagotavljam vam, da bodo navdušeni vsi – majhni in veliki.
Lahko belo meso domačega kunca je primerno za dietne menije.
Zlato rumeno zapečen kunec – pripomočki:
nož
deska za rezanje
večja skleda za mešanje sestavin
pekač s pokrovom
Zlato rumeno zapečen kunec – sestavine:
eno stegno domačega kunca na osebo
mlada čebula na osebo
dva srednje velika krompirja na osebo
sveži rožmarin, origano, peteršilj
sol, poper, mleta sladka paprika in česen za marinado
sezamovo olje za marinado
(po okusu lahko dodamo tudi baziliko ali timijan)
oljčno olje in malo vode
Čas priprave: 15 minut za pripravo marinade in čiščenje zelenjave, 1 ura za peko (170°C)
Zlato rumeno zapečen kunec – priprava:
Pripravimo in zmešamo začimbe za marinado, očistimo in narežemo zelenjavo in sveže začimbe. Vse sestavine dobro premešamo v večji posodi in dodamo še malo sezamovega olja. Na dno pekača prilijemo nekaj žlic vode in dodamo polovico zelenjave. Na zelenjavo položimo kunčja bedra in ostalo zelenjavo z krompirjem. Po vrhu še malo pokapljamo z sezamovim oljem. Postavimo v ogreto pečico in pečemo pokrito eno uro. Med peko očistimo solato in poskrbimo za lepo pogrnjeno mizo.
Narezan česen, sol, poper in sladko mleto papriko z nožem zgnetemo v pasto.Sestavine mariniramo z strtimi začimbami in sezamovim oljem.
Proti kuncu položimo krompir, zelenjavo in začimbe, da bomo tako preprečili izsušitev mesa.
Če hočemo, da bo meso zares sočno mora v pekaču med peko vedno ostati malo tekočine, najbolje tiste, ki jo pusti zelenjava.
Pameten nasvet
Zaradi neizrazitega okusa kunčje meso lahko močneje začinimo, dopolnimo z bolj aromatično in močnejšo prilogo ali izrazitejšo solato. Ker ima domači kunec meso pusto in skoraj brez maščobe ga pecimo pokritega, da se ne izsuši. Da bo jed sočna in za obliznit prste lahko meso mariniramo že dan prej. Ko je jed gotova jo pred serviranjem še pokapljamo z oljčnim oljem. Saj veste hladno stiskanih olj nikakor ne segrevamo, ker uničimo njihovo aromo, okus in prehransko vrednost.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kunčje meso je svetlo, fino vlaknasto in na videz podobno piščančjemu, zato ga imajo radi tudi otroci. Sodi med najkakovostnejše vrste mesa, vsebuje več beljakovin in manj vezivnega tkiva, kar pomeni, da je mehkejše. Je neprecenljiv vir vitamina B12, beljakovin in železa. Maščoba, ki je je v kunčjem mesu zelo malo vsebuje manj stearinske in oleinske kisline kot druge maščobe, vsebuje malo holesterola ter purinskih snovi, ima višje razmerje esencialnih večkrat nenasičenih maščobnih kislin, predvsem linolne (omega 6) in linolenske (omega 3). Meso starejših kuncev vsebuje tudi manj natrija. Zaradi naštetih lastnosti mu priznavajo posebno dietetsko vrednost. Za vse tiste, ki imate težave z arteriosklerozo, povečanim holesterolom, sladkorno boleznijo, pa tudi za želodčne bolnike in starostnike je obrok pripravljen iz mesa domačega kunca idealna rešitev. Kunčje meso je v Franciji in Italiji specialiteta, v Sloveniji pa ga zaužijemo le 0,3 kg na prebivalca. K mesu smo dodali solato in mlado čebulo (prehranske vlaknine, minerale), kar bo znižalo glikemični indeks celotnega obroka kljub temu da obrok vsebuje krompir. Takšna kombinacija živil je primerna tudi za diabetike ali tiste, ki želijo znižati telesno težo. Seveda je pri jedi, ki je za obliznit prste potrebna previdnost le pri količini.
Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.
Z brskanjem po tej strani se strinjate z uporabo piškotkov. SprejmiVeč ...
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.