Najboljši zlato rumeno zapečen domači kunec
Print Friendly, PDF & Email

Bi radi obliznili prste, uživali v okusnem in zdravem obroku, ki je enostaven za pripravo. Poskusite slastnega zlato rumeno pečenega domačega kunca! Zagotavljam vam, da bodo navdušeni vsi – majhni in veliki.

Najboljši zlato rumeno zapečen domači kunec
Lahko belo meso domačega kunca je primerno za dietne menije.

Zlato rumeno zapečen kunec – pripomočki:

 • nož
 • deska za rezanje
 • večja skleda za mešanje sestavin
 • pekač s pokrovom

Zlato rumeno zapečen kunec – sestavine:

 • eno stegno domačega kunca na osebo
 • mlada čebula na osebo
 • Najboljši domači kunec zlato rumeno zapečendva srednje velika krompirja na osebo
 • sveži rožmarin, origano, peteršilj
 • sol, poper, mleta sladka paprika in česen za marinado
 • sezamovo olje za marinado
 • (po okusu lahko dodamo tudi baziliko ali timijan)
 • oljčno olje in malo vode

Čas priprave: 15 minut za pripravo marinade in čiščenje zelenjave, 1 ura za peko (170°C)

Zlato rumeno zapečen kunec – priprava:

Pripravimo in zmešamo začimbe za marinado, očistimo in narežemo zelenjavo in sveže začimbe. Vse sestavine dobro premešamo v večji posodi in dodamo še malo sezamovega olja. Na dno pekača prilijemo nekaj žlic vode in dodamo polovico zelenjave. Na zelenjavo položimo kunčja bedra in ostalo zelenjavo z krompirjem. Po vrhu še malo pokapljamo z sezamovim oljem. Postavimo v ogreto pečico in pečemo pokrito eno uro. Med peko očistimo solato in poskrbimo za lepo pogrnjeno mizo.

Najboljši zlato rumeno zapečen domači kunec
Narezan česen, sol, poper in sladko mleto papriko z nožem zgnetemo v pasto.
Najboljši zlato rumeno zapečen domači kunec
Sestavine mariniramo z strtimi začimbami in sezamovim oljem.

Proti kuncu položimo krompir, zelenjavo in začimbe, da bomo tako preprečili izsušitev mesa.

Najboljši zlato rumeno zapečen domači kunec

Če hočemo, da bo meso zares sočno mora v pekaču med peko vedno ostati malo tekočine, najbolje tiste, ki jo pusti zelenjava.

Najboljši zlato rumeno zapečen domači kunec

Pameten nasvet
Zaradi neizrazitega okusa kunčje meso lahko močneje začinimo, dopolnimo z bolj aromatično in močnejšo prilogo ali izrazitejšo solato. Ker ima domači kunec meso pusto in skoraj brez maščobe ga pecimo pokritega, da se ne izsuši. Da bo jed sočna in za obliznit prste lahko meso mariniramo že dan prej. Ko je jed gotova jo pred serviranjem še pokapljamo z oljčnim oljem. Saj veste hladno stiskanih olj nikakor ne segrevamo, ker uničimo njihovo aromo, okus in prehransko vrednost.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kunčje meso je svetlo, fino vlaknasto in na videz podobno piščančjemu, zato ga imajo radi tudi otroci. Sodi med najkakovostnejše vrste mesa, vsebuje več beljakovin in manj vezivnega tkiva, kar pomeni, da je mehkejše. Je neprecenljiv vir vitamina B12, beljakovin in železa. Maščoba, ki je je v kunčjem mesu zelo malo vsebuje manj stearinske in oleinske kisline kot druge maščobe, vsebuje malo holesterola ter purinskih snovi, ima višje razmerje esencialnih večkrat nenasičenih maščobnih kislin, predvsem linolne (omega 6) in linolenske (omega 3). Meso starejših kuncev vsebuje tudi manj natrija. Zaradi naštetih lastnosti mu priznavajo posebno dietetsko vrednost. Za vse tiste, ki imate težave z arteriosklerozo, povečanim holesterolom, sladkorno boleznijo, pa tudi za želodčne bolnike in starostnike je obrok pripravljen iz mesa domačega kunca idealna rešitev. Kunčje meso je v Franciji in Italiji specialiteta, v Sloveniji pa ga zaužijemo le 0,3 kg na prebivalca. K mesu smo dodali solato in mlado čebulo (prehranske vlaknine, minerale), kar bo znižalo glikemični indeks celotnega obroka kljub temu da obrok vsebuje krompir. Takšna kombinacija živil je primerna tudi za diabetike ali tiste, ki želijo znižati telesno težo. Seveda je pri jedi, ki je za obliznit prste potrebna previdnost le pri količini.

Dober tek vam želim!

Ocena:
Skupaj: 35 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor