Golaž iz svinjine
Print Friendly, PDF & Email

Da ne pripravim svinjino samo kot pečenko, se včasih odločim tudi za golaž iz svinjine. Kadar ga pripravljam, ga pripravim za naslednji dan, če vem, da bom v stiski s časom. Tako naslednji dan golaž samo pogrejem, naredim prilogo ter solato in kosilo je v kratkem času na mizi. Pa tudi sam okus golaža je  običajno naslednji dan, ko se vse sestavine povežejo in “odstojijo”, veliko boljši.

Golaž iz svinjine – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Golaž iz svinjine – sestavine

Za 4 osebe:

  • 600 g svinjskega mesa
  • 400 g čebule
  • 100 g rdečega korenčka
  • 3 stroki česna
  • 50 ml rdečega vina
  • 2 žlici domače suhe mešanice začimb
  • 3 žličke soli (oz po okusu)
  • 1 žlička sladkorja
  • 5 žlic olja
  • poper po okusu
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 5 zrn popra
  • majaron
  • lovorov list
  • 1 žlička gorčice
  • 1-2 dl vode

Golaž iz svinjine – postopek

Meso narežemo na koščke poljubne velikosti in ga prelijemo s 3 žlicami olja, posujemo z 2 žličkama soli, s sladkorjem, dodamo domačo suho mešanico začimb, gorčico in vse ostale začimbe ter dolijemo vino. Vse skupaj dobro premešamo, posodo pokrijemo in shranimo na hladno vsaj za 1-2 uri.

Nato nasekljamo čebulo in česen, naribamo korenček in malo posolimo (1 žlička soli) ter vse skupaj prepražimo na 2 žlicah olja, da čebula postekleni. Nato dolijemo malo vode (0,5 dl) in, če nam v končni jedi  koščki čebule niso všeč, lahko vse skupaj s paličnim sekljalnikom sesekljamo.

V posodo s čebulo stresemo marinirano meso, dolijemo približno 1 dl vode in vse dobro premešamo ter posodo pokrijemo. Golaž kuhamo na zmerni temperaturi  približno eno uro in pol oz tako dolgo, da se meso zmehča in jed zgosti. Vsake toliko časa golaž malo premešamo.

Ko je golaž kuhan, ga lahko postrežemo takoj ali pa ga ohladimo in shranimo na hladnem za naslednji dan.

Dober tek!

Recepti za jedi, ki jih postrežemo kot prilogo:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor