Slani mafini
Slani mafini so odličen “malo večji prigrizek”, ki poteši lakoto, slastni pa so tudi kot priloga k raznim omakam in mesnim jedem. Če smo bolj za sladko varianto, jih namažemo z marmelado in imamo odličen zajtrk ali pa sladico.
Slani mafini – pripomočki
- tehtnica
- mešalnik
- pekač za mafine
- pečica
- žlička
Slani mafini – sestavine
za 12 mafinov
- 2 jajci
- 5 dag masla
- 230 g mehke moke
- 1/2 žličke soli
- 250 ml mleka
- 1 žlica olja za premaz
Slani mafini – postopek
V moko, kateri smo dodali sol in sladkor, vmešamo razžvrkljani jajci, zmehčano maslo in mleko.
Sestavine zmešamo, da dobimo gladko maso.
Vsako vdolbino na pekaču za mafine premažemo z oljem in ga postavimo za 5 minut v ogreto pečico na 200 stopinj Celzija. Ko se je pekač segrel, napolnimo vdolbinice z maso do 1/3 in pekač postavimo nazaj v pečico. Pustimo peči 10 minut na 200 stopinj Celzija, potem pa temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj Celzija in pečemo še približno 20 minut.
Ko se mafini obarvajo nežno rjavo, jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladijo. Postrežemo še tople kot prilogo k mesnim jedem (npr. Svinjski zrezki s čebulo, Kotleti s šampinjoni in smetano, Telečji zrezki v omaki, Telečji zvitki). Odlični pa so tudi z marmelado ali brez vseh dodatkov.
Naj vam teknejo na slan ali posladkan način. Dober tek!