Mladi krompir z zelenim prelivom
Kuhan krompir največkrat samo posolimo in ponudimo zraven glavne jedi, včasih pa ga postrežemo z blitvo. Tokrat vam ponujam recept za okusen kremast zeleni preliv, ki ga lahko uporabite tudi za solato ali drugo zelenjavo.
Pripomočki za mladi krompir z zelenim prelivom:
- posoda
- kozica
- nož
- vilica
- žlica
- skledica
- deska
- palični mešalnik
- skledica in žlička za serviranje
Sestavine za mladi krompir z zelenim prelivom:
- 4 kosi mladega krompirja
- sol
- 1/2 avokada
- 1 jajce
- 1 žlica jogurta
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žlica majoneze
- 1 ščep rdeče paprike
- 1 ščep curryja
- šopek svežih zelišč (peteršilj, šetraj, drobnjak – nekaj jih prihranimo za dekoracijo)
Postopek za mladi krompir z zelenim prelivom:
Krompir damo kuhat v posodo s slano vodo. Tudi jajce damo v kozico s hladno vodo in vse skupaj postavimo na štedilnik. Krompir kuhamo približno 20 minut (z vilico preverimo, če ga že lahko prebodemo). Jajce, potem ko voda zavre, kuhamo na nizki temperaturi še 8 minut, da bo trdo kuhano.
V skledici zmešamo kislo smetano, jogurt, majonezo, narezano trdo kuhano jajce, šopek sesekljanih zelišč. Premešamo s paličnim mešalnikom.
V nastajajoč zeleni preliv dodamo rdečo papriko in curry.
Na koncu dodamo še avokado in ponovno premešamo s paličnim mešalnikom. Zdaj se bo preliv zgostil in postal bolj kremast. Poskusimo in solimo.
Medtem bo krompir verjetno že kuhan. Olupimo ga in narežemo na koščke. Poskusimo, če je dovolj slan. Če ni, lahko preliv solimo nekoliko bolj. Krompir naložimo v skledico in ga prelijemo z zelenim prelivom. Nekaj preliva postrežemo v drugi skledici, da si ga bodo gostje lahko vzeli po želji. Po vrhu potresemo malo sesekljanih zelišč.
Dober tek!