Pire krompir s čemažem
Pire krompir s čemažem je prijetna popestritev krompirja kot priloge. Ljubiteljem čemaža bo zagotovo všeč. V receptu uporabljam čemažev pesto, gre pa tudi s svežim čemažem (glej namig spodaj).
Popeljite svoje brbončice na pravo kulinarično doživetje, kjer se srečajo okusi pire krompirja, čemaža, orehov in parmezana.
Pripomočki za pripravo pire krompirja s čemažem
- lupilec zelenjave
- nož
- posoda za kuhanje s pokrovko
- žlica
- tlačilka za pire krompir
- cedilo
Sestavine za pripravo pire krompirja s čemažem
Za 4-5 oseb:
- 750 g krompirja
- 2-3 žlice čemaževega pesta z orehi in parmezanom
- 50 ml mleka
- 2 žlici masla
- 3 žlice smetane za kuhanje
- muškatni orešček po okusu
- sol po okusu
- voda za kuhanje krompirja
Postopek priprave pire krompirja s čemažem
Krompir olupimo in narežemo na kose ter ga operemo. Krompir damo v posodo, zalijemo z vodo (toliko, da je krompir pokrit), solimo po okusu in damo kuhat. Kuhamo v pokriti posodi. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo na štedilniku in krompir pri zmernem vretju kuhamo cca. 20 minut, da se krompir skuha (čas kuhanja je odvisen tudi od vrste krompirja).
Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in vrnemo nazaj v posodo. Dodamo čemažev pesto (čemažev pesto z orehi in parmezanom ali čemažev pesto z orehi), maslo, mleko, muškatni orešček, kislo smetano.
Vse skupaj dobro pretlačimo v pire krompir.
Priloga, pire krompir s čemažem je pripravljena. Popeljite svoje brbončice na okusno doživetje, kjer se prepletajo okusi pire krompirja, čemaža, orehov in parmezana.
Dober tek!