Nežni polpeti iz mletega mesa
Print Friendly, PDF & Email

V večini receptov za polpete iz mletega mesa med sestavinami zasledimo star kruh. Ker mi to ni najbolj všeč, sem jih začela pripravljati brez starega kruha. Torej, gre za recept, za nežne, mehke polpete iz mletega mesa, v katerih ni kruha, saj sem kruh nadomestila z manjšo količino drobtin, ki pa jo lahko tudi izpustite (preverjeno). Pa poglejmo kako pripraviti nežne polpete iz mletega mesa.

nezni-polpeti-iz-mletega-mesa-10

Pripomočki za pripravo polpetov iz mletega mesa

  • skleda za pripravo mase
  • jedilna žlica
  • nož in deska za rezanje
  • kuhalnica
  • ponev
  • prijemalka ali lopatka za obračanje polpetov
  • nizek krožnik ali pladenj
  • kuhinjska tehtnica
  • štedilnik

Sestavine za polpete iz mletega mesa

Za 4 osebe

  • 500-550 g mletega mešanega mesa
  • 1 čebula
  • malo maščobe (kokosovo olje, navadno olje, sezamovo olje … tista maščoba, ki jo pač uporabljate)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 1 šopek nasekljanega svežega peteršilja ali 1 jedilna žlica suhega
  • 1/2 jedilne žlice mlete sladke rdeče paprike (lahko tudi dimljene rdeče paprike)
  • 1 celo jajce
  • 2 jedilni žlici drobtin

Postopek priprave polpetov iz mletega mesa

Najprej olupimo in nasekljamo čebulo. Predlagam, da bolj drobno. Nato v ponvi segrejemo maščobo in na njej prepražimo čebulo. Pražimo jo počasi, toliko, da nekoliko zarumeni, nato ponev s čebulo odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.

nezni-polpeti-iz-mletega-mesa-2

Medtem, ko čakamo, da se prepražena čebula malce ohladi, v večjo skledo damo (naj bo tako velika, da boste v njej lahko dobro premešali vse sestavine za polpete iz mletega mesa) mleto mešano meso, sol in poper po okusu, peteršilj, mleto rdečo papriko, jajce in dve žlici drobtin. Kar z rokami (seveda, jih prej dobro umijemo) premešamo sestavine med seboj.

Nato k preostalim sestavinam dodamo še čebulo, ki se je sedaj že malo ohladila in ponovno vse skupaj dobro premešamo v enotno zmes. Maso za polpete iz mletega mešanega mesa pustimo nekaj časa (15-20 minut, lahko tudi dlje), da postoji in da se okusi med seboj povežejo.

Ideja
Če drobtin nimate, ali pa se jim želite izogniti, jih lahko iz recepta izpustite. V tem primeru vam svetujem le, da nato v naslednjem koraku oblikujete bolj majhne polpete. Tudi jajca, če jih nimate pri roki ali jih ne smete uživati lahko nadomestite z 1 jedilno žlico lanenih semen, ki jih pred tem za 10-15 minut namočite v malo vode in nato zmeljete in dodate zmesi namesto jajc.

nezni-polpeti-iz-mletega-mesa-33

Nato s čistimi rokami zajemamo maso za polpete iz mletega mesa in med dlanmi najprej oblikujemo kroglico, ki jo nato med dlanmi sploščimo v polpet. Velikost in debelina polpetov naj bo takšna, kot vam ustreza, a pazite, da bodo vsi polpeti približno enako debeli. Tako oblikovane polpete enega za drugim polagamo na nizek krožnik (ali pladenj).

nezni-polpeti-iz-mletega-mesa-6

Ponev, v kateri smo prej popražili čebulo, ponovno postavimo na štedilnik in jo skupaj z maščobo v njej segrejemo (v njej je sicer ostalo nekaj maščobe po praženju čebule, a vseeno je lahko še malo dodate).

Ko je maščoba dovolj segreta, v ponev enega poleg drugega polagamo polpete iz mletega mesa, ki smo jih oblikovali. Najprej jih nekaj minut pečemo na eni strani, nato jih obrnemo in popečemo še po drugi strani, nato pa postopek še nekajkrat ponovimo, tako da polpete lepo in enakomerno popečemo iz obeh strani.

Ko so polpeti pečeni (pečenost polpet na sredini lahko preverite tako, da jih v ponvi s pomočjo lopatke prepolovite in pokukate v notranjost), jih polagamo na krožnike in postrežemo skupaj z izbrano prilogo.

nezni-polpeti-iz-mletega-mesa-110

nezni-polpeti-iz-mletega-mesa-9

V primeru, da bi vam kakšen polpet iz mletega mesa ostal, ga, ohlajenega, enostavno shranite v hladilniku in hladnega ali pogretega brez težav lahko zaužijete kasneje ali čez kakšen dan.

nezni-polpeti-iz-mletega-mesa-13

Poleg se krasno prileže tudi pečen krompir z mleto dimljeno rdečo papriko.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 40 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor