Namaz iz paprike in jajčevcev ali ajvar po moje
Print Friendly, PDF & Email

Zakaj bi komplicirali z mnogo sestavinami in dolgimi postopki priprave, ko je enostaven namaz iz paprike in jajčevcev ali ajvar po moje lahko gotov v dobri uri skoraj brez vaše pomoči. Uporaben je kot dodatek k jedem z žara, testeninam, rižu, topla ali hladna priloga, povsod se poda in povsod je odličen. Preprosto morate ga poskusiti! Na vrtu mi je ostalo veliko jajčevcev in greh bi bil zavreči naravno pridelano hrano. Ko sem dodala še kupljene paprike domač česen in sveže sušeno baziliko se nisem mogla upreti domiselni kulinarični kreaciji – en kozarček sva zmazala kar s kruhom? Še toplega!

Namaz iz paprike in jajčevcev ali ajvar po moje – pripomočki:

  • nož za čiščenje zelenjave
  • nož za rezanje zelenjave
  • večja posoda za mešanje
  • velik globok pekač
  • list papirja za peko
  • lopatica za pobiranje
  • večja posoda s pokrovko
  • lonec za prekuhavanje (sterilizacijo) zamaškov
  • pripomoček za mešanje
  • zajemalka za marmelado
  • kozarčki s pokrovčkom

Za spodaj navedene količine potrebujete 10 kozarčkov volumna 2 dl.

Namaz iz paprike in jajčevcev ali ajvar po moje – sestavine:

  • 1,3 kg očiščenih jajčevcev
  • 1,3 kg očiščene rdeče podolgovate paprike (kurtovska kapija)
  • 1 večja glavica česna
  • 4 do 5 jušnih žlic sezamovega olja za peko
  • sol po okusu
  • jušna žlica zdrobljenih sveže sušenih lističev domače bazilike (če boste uporabili svežo jo pred dodajanjem nasekljajte)

Če želite pikanten namaz dodajte nekaj pekočih čilijev (odvisno od okusa in ostrine – sama sem dodala 3).

Namaz iz paprike in jajčevcev ali ajvar po moje – postopek priprave:

Operite in očistite jajčevce, papriko in česen. Sestavine v večjo posodo narežite na večje kose. Dodajte sol po okusu in 4 do 5 jušnih žlic sezamovega olja.

Sestavine premešajte in stresite v globlji pekač (najbolje tisti, ki ste ga kupili zraven pečice) obložen s papirjem za peko. Enakomerno jih razporedite ter pekač postavite v ogreto ventilacijsko pečico.

Pecite na 200 °C 50 do 60 minut.

Pečeno zelenjavo predevajte v večjo posodo in pokrito pustite, da se nekoliko ohladi. Ohlajeno zelenjavo grobo pretlačite s pripomočkom za pire krompir.

Nato s paličnim mešalnikom zmeljite glede na lastni okus (bolj grobo ali fino). Po potrebi še dosolite in dodajte jušno žlico zdrobljenih sveže sušenih lističev domače bazilike. Ponovno segrejte, zelenjavni namaz naj le začne vreti.

Medtem v ogreto pečico (100 °C) na pladenj postavite čiste steklene kozarčke ter jih segrejte. Pokrovčke dajte v posodo z vodo in jih prevrite.

Ko je namaz dovolj segret ga napolnite v kozarčke, zaprite s pokrovčkom, zložite nazaj na pladenj ter postavite v še toplo a izklopljeno pečico. V njej se naj ohladijo do sobne temperature (najbolje čez noč). Po končanem delu pa seveda lahko s kruhom očistite lonec v katerem ste namaz pripravljali, prileže se tudi kozarec belega vina (pred tem pa popijte kozarec mlačne vode).

Namazan na rezino popečenega kruha se namaz iz jajčevcev in paprike odlično poda z zrelimi figami, mladim kravjim sirom in regratom (prehransko popolna kombinacija za hitro malico aktivnega jedca).

Kot predjed k ribjemu kosilu ga lahko uporabite za odlične obložene kruhke. Namažete ga na popečene rezine francoske štruce ter preko položite slani inčun ali dimljeni losos. Če je sezona lahko preko dodate še listič bazilike in kapljico oljčnega olja. Tudi olivo. Sama sem dodala krhka mlada stebla radiča in cikorje.

Pameten nasvet
Količine lahko prilagodite po lastnem okusu – malo več jajčevcev, malo manj paprike ali obratno. Po lastnem okusu lahko dodate tudi pekočo papriko ali feferone, ali pa katero vam ljubo začimbo.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Domač namaz pripravljen iz zdravih sestavin, brez konzervansov in nepotrebnih dodatkov. V lupini jajčevca in paprike se nahaja največ hranilnih snovi in vlaknin zato ju nikar ne zavrzite. Lupina jajčevca vsebuje izredno veliko prehranskih vlaknin. Antioksidantni flavonoid nasunin, ki daje jajčevcu značilno vijolično barvo nas varuje proti kopičenju prostih radikalov, zaradi vezave pa tudi zmanjšuje koncentracije holesterola v krvi. Jajčevci vsebujejo tudi klorogensko kislino (fenolno spojino, ki je odličen antioksidativni in zaščitni faktor), magnezij in kalij, ki varujeta in ohranjata kosti. Lupina vsebuje tudi vitamin C, A in K. Grenčine v soku jajčevca zmanjšujejo škodljive učinke mastne hrane, pospešujejo izločanje žolča in spodbujajo delovanje jeter. Tako kot jajčevec, tudi paprika vsebuje malo kalorij. Med ogljikovimi hidrati poleg vlaknin  prevladujejo predvsem sladkorji glukoza in fruktoza, ki sta odgovorni za sladek okus rdeče paprike. Rdeče paprike so tudi dober vir železa in vitamina C, ki povečuje absorpcijo železa iz črevesja in tako pomaga proti anemiji. Vsebuje tudi visoke vrednosti vitamina A, B6, E in K1 (oblika vitamina K, znana kot fitokinon, pomembna za strjevanje krvi in zdravje kosti), ter kalij. Sezamovo olje je eno najstabilnejših olj odporno na visoko temperaturo. Vsebuje sezamol – močan antioksidant, ki ga varuje pred oksidacijskimi spremembami zato je primerno za segrevanje in dolgotrajnejšo shrambo. Namaz vsebuje dovolj vlaknin, ki znižajo glikemični indeks zato je primeren tudi za diabetike in ohranjanje zdrave telesne teže. V kombinaciji z maščobo in beljakovinami (sir) je namaz lahko idealen zdrav prigrizek ali dodatek k jedem. Namaz pripravljen skoraj brez maščobe je idealen tudi kot priloga k bolj mastnemu mesu iz žara.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor