Namaz iz paprike in jajčevcev ali ajvar po moje
Zakaj bi komplicirali z mnogo sestavinami in dolgimi postopki priprave, ko je enostaven namaz iz paprike in jajčevcev ali ajvar po moje lahko gotov v dobri uri skoraj brez vaše pomoči. Uporaben je kot dodatek k jedem z žara, testeninam, rižu, topla ali hladna priloga, povsod se poda in povsod je odličen. Preprosto morate ga poskusiti! Na vrtu mi je ostalo veliko jajčevcev in greh bi bil zavreči naravno pridelano hrano. Ko sem dodala še kupljene paprike domač česen in sveže sušeno baziliko se nisem mogla upreti domiselni kulinarični kreaciji – en kozarček sva zmazala kar s kruhom? Še toplega!
Namaz iz paprike in jajčevcev ali ajvar po moje – pripomočki:
- nož za čiščenje zelenjave
- nož za rezanje zelenjave
- večja posoda za mešanje
- velik globok pekač
- list papirja za peko
- lopatica za pobiranje
- večja posoda s pokrovko
- lonec za prekuhavanje (sterilizacijo) zamaškov
- pripomoček za mešanje
- zajemalka za marmelado
- kozarčki s pokrovčkom
Za spodaj navedene količine potrebujete 10 kozarčkov volumna 2 dl.
Namaz iz paprike in jajčevcev ali ajvar po moje – sestavine:
- 1,3 kg očiščenih jajčevcev
- 1,3 kg očiščene rdeče podolgovate paprike (kurtovska kapija)
- 1 večja glavica česna
- 4 do 5 jušnih žlic sezamovega olja za peko
- sol po okusu
- jušna žlica zdrobljenih sveže sušenih lističev domače bazilike (če boste uporabili svežo jo pred dodajanjem nasekljajte)
Če želite pikanten namaz dodajte nekaj pekočih čilijev (odvisno od okusa in ostrine – sama sem dodala 3).
Namaz iz paprike in jajčevcev ali ajvar po moje – postopek priprave:
Operite in očistite jajčevce, papriko in česen. Sestavine v večjo posodo narežite na večje kose. Dodajte sol po okusu in 4 do 5 jušnih žlic sezamovega olja.
Sestavine premešajte in stresite v globlji pekač (najbolje tisti, ki ste ga kupili zraven pečice) obložen s papirjem za peko. Enakomerno jih razporedite ter pekač postavite v ogreto ventilacijsko pečico.
Pecite na 200 °C 50 do 60 minut.
Pečeno zelenjavo predevajte v večjo posodo in pokrito pustite, da se nekoliko ohladi. Ohlajeno zelenjavo grobo pretlačite s pripomočkom za pire krompir.
Nato s paličnim mešalnikom zmeljite glede na lastni okus (bolj grobo ali fino). Po potrebi še dosolite in dodajte jušno žlico zdrobljenih sveže sušenih lističev domače bazilike. Ponovno segrejte, zelenjavni namaz naj le začne vreti.
Medtem v ogreto pečico (100 °C) na pladenj postavite čiste steklene kozarčke ter jih segrejte. Pokrovčke dajte v posodo z vodo in jih prevrite.
Ko je namaz dovolj segret ga napolnite v kozarčke, zaprite s pokrovčkom, zložite nazaj na pladenj ter postavite v še toplo a izklopljeno pečico. V njej se naj ohladijo do sobne temperature (najbolje čez noč). Po končanem delu pa seveda lahko s kruhom očistite lonec v katerem ste namaz pripravljali, prileže se tudi kozarec belega vina (pred tem pa popijte kozarec mlačne vode).
Namazan na rezino popečenega kruha se namaz iz jajčevcev in paprike odlično poda z zrelimi figami, mladim kravjim sirom in regratom (prehransko popolna kombinacija za hitro malico aktivnega jedca).
Kot predjed k ribjemu kosilu ga lahko uporabite za odlične obložene kruhke. Namažete ga na popečene rezine francoske štruce ter preko položite slani inčun ali dimljeni losos. Če je sezona lahko preko dodate še listič bazilike in kapljico oljčnega olja. Tudi olivo. Sama sem dodala krhka mlada stebla radiča in cikorje.