Janeževi upognjenci
Print Friendly, PDF & Email

Janeževi upognjenci so piškoti, ki me spominjano na stare čase. Sestavin ni veliko, jajca, sladkor, moka, seveda je glavna zvezda v tej zgodbi janež. Prav zaradi janeža in njegove specifične arome nekaterim mogoče piškoti niso všeč, so pa zato drugim toliko bolj.

Pripomočki za pripravo janeževih upognjencev

  • skleda za pripravo testa
  • električni mešalnik
  • žlica
  • pekač, ki pride s pečico
  • peki papir
  • valjar

Sestavine za pripravo janeževih upognjencev

za približno 25-30 upognjencev

  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 150 g moke
  • janež
  • droben ščepec soli

Postopek priprave janeževih upognjencev

V skledo ubijemo jajca in dodamo sladkor. Z električnim mešalnikom penasto zmešamo. Med mešanjem dodamo ščepec soli. Sladkor se mora raztopiti, celotna masa pa narasti.

Nato postopoma, po žličkah, dodajamo moko.

Pečico ogrejemo na 185 stopinj Celzija.

Na pekač položimo peki papir, nato z žlico zajamemo maso in nanesemo na peki papir. S hrbtno stranjo žlice krog nekoliko razpotegnemo. Med enim in drugim krogom pustimo malce prostora, saj bodo janeževi upognjenci med peko narasli.

Ko so krogi oblikovani , jih potresemo z janežem.

Pečemo 8-9 minut ventilatorsko. Med pečenjem janeževe upognjence večkrat preverimo. Optimalno pečeni so takrat, ko je zunanja stran roba kroga rahlo bolj zapečena.

Še vroče, poberemo s peki papirja in ovijemo okrog valjarja ali steklenice, da dobijo značilno upognjeno obliko. Jaz sem jih odstranila s peki papirja kar z rokama, v nasprotnem primeru si lahko pomagamo z lopatko za serviranje torte.

Ko so oblikovani, jih pustimo, da se na zraku dokončno posušijo. Potem pa veselo postrežemo. Odlični so. Naj tekne!

 

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor