Lahka francoska solata
Print Friendly, PDF & Email

Lahka francoska solata je moja priljubljena praznična jed zato si jo tudi povsod kjer je prilika naložim na krožnik. A največkrat sem nad okusom in teksturo razočarana, saj je presuha a hkrati mastna in težka z izrazitim okusom po kupljeni majonezi. Pripravite jo po mojem receptu in uživali boste v bogati kremasti strukturi in lahkem sočnem okusu, ki poudari vsako sestavino posebej, skupaj pa pričara harmonijo okusov. Za praznično predjed jo lahko ponudite k obloženim kruhkom z lososom in kozjim camembertom. Če ste ljubitelj kremastih solat lahko poskusite tudi odlično drugačno krompirjevo solato ali hladno krompirjevo solato z jogurtom.

lahka-francoska-solata-11

Lahka francoska solata – pripomočki:

 • deska za rezanje
 • nož za čiščenje zelenjave
 • oster nož za rezanje zelenjave
 • lonec za kuhanje
 • nekaj skled za sestavine

Lahka francoska solata – sestavine:

 • lahka-francoska-solata-11 kg očiščenega krompirja
 • 100 g očiščenega korenčka
 • 100 g kislih kumaric
 • 220 g graha (konzerva ali odgovarjajoča količina domačega kuhanega graha)
 • 1 večje kislo jabolko (topaz)
 • sok pol limone

Sestavine za omako:

 • 95 g delikatesne majoneze (1 vrečka)
 • 410 g kisle smetane
 • 1 lonček manj mastnega jogurta ali 2dl domačega kefirja
 • strto zrno česna
 • sol po okusu
 • poper po okusu

Lahka francoska solata – postopek priprave

Očistite in operite zelenjavo in jo nasekljajte na poljubne koščke. Medtem zavrite odgovarjajočo količino osoljene vode. Narezan kilogram krompirja in 100 g korenja kuhajte posebej, da med kuhanjem ne prevzameta okusa in barve.

lahka-francoska-solata-3

Na majhne koščke nasekljajte jabolko in mu dodajte sok pol limone, da preprečite oksidacijo.

lahka-francoska-solata-2

Kuhane sestavine stresite v večjo skledo za mešanje in dodajte 100 g narezanih kislih kumaric, 220 g graha in na majhne kockice narezano eno jabolko z limoninim sokom. Sestavine rahlo premešajte.

lahka-francoska-solata-3-5

Nasekljajte in strite zrno česna ter ga dodajte v skledo z 95 g delikatesne majoneze, 410 g kisle smetane, 1 lončkom manj mastnega jogurta ali 2 dl kefirja. Po okusu posolite in popoprajte in sestavine dobro premešajte. Preliv dodajte mešanici krompirja in zelenjave ter ponovno rahlo premešajte.

lahka-francoska-solata-4-6-7

Lahko francosko solato pokrijte s pokrovom in postavite na hladno. Ohlajena je za serviranje primerna še isti dan, najboljša pa bo če še malo odleži.

lahka-francoska-solata-8

 

Pameten nasvet
Živila, ki so sestavine francoske solate popijejo veliko tekočine in če želite zares sočno in lahko francosko solato ne skoparite s prelivom. Če bi dodali samo majonezo bi bila solata pregosta in pretežka. S tako bogato omako bo solata ostala primerno sočna tudi po nekaj dneh (verjetno pa jo boste pojedli že prej). Po želji lahko dodate tudi drobno nasekljano trdo kuhano jajce.

lahka-francoska-solata-10

O sestavinah in prehranski vrednosti
Lahka francoska solata vsebuje velik del ogljikovih hidratov zato z dodatkom kisle smetane dodate maščobo, z jogurtom ali kefirjem pa še zdrave, lahko prebavljive beljakovine. Kuhan korenček (GI 71) za razliko od surovega (GI 35) uvrščamo v skupino živil z visokim glikemičnim indeksom, zato ga ne kuhajte do mehkega ampak ga samo malo termično obdelajte in na hitro ohladite z šok kopeljo mrzle vode. Tako bo GI nekje vmes, kar bo z zdravstvenega vidika bolj sprejemljivo ne bo pa vplivalo na okus pripravljene jedi. Jed bo samo bolj hrustljava. Z dodatkom svežega jabolka, limone in česna dodate tudi veliko vitamina c in antiseptičnih eteričnih olj, tako kuhani jedi dvignete bilanco žive energije po Bovisovi lestvici. Tako sestavljena jed ne vsebuje veliko prehranskih vlaknin a je zaradi kombinacije makro hranil kljub navidezni nesprejemljivosti primerna za diabetike saj ima nizek do srednji glikemični indeks (GI bilanca: krompir 70 + srednje kuhan korenček približno 53 + kisle kumarice 15 + jabolko 36 + limonin sok 20 + grah 35 + česen 30 + delikatesna majoneza 60+ kisla smetana 0 + manj masten jogurt 14 = 333 deljeno z 10 živil = skupni GI 33,3). Glikemični indeks lahko odstopa glede na stopnjo kuhanosti živil (krompir, korenček), zato bodite tu še posebno skrbni. Znižamo ga lahko tudi z dodatkom kuhanega jajca (GI 0) ali zamenjavo jogurta s kefirjem (GI 0). Če boste lahko francosko solato ponudili z mesom in brez kruha bo tudi to vplivalo na počasnejšo razgradnjo in resorpcijo hranil, počasnejši pa bo tudi porast sladkorja v krvi. Odlično se poda tudi z domačo jetrno pašteto za bogove. Lahka francoska solata je visoko kalorična jed zato s količino ne pretiravajte, po zaužitju je zato dobrodošla fizična aktivnost. Krompir, grah in korenček vsebujejo zadostne količine mineralov kot so magnezij, fosfor, kalij in kalcij kar pomaga k boljši prebavi in resorpciji hranil. Tako sestavljena jed je primerna za diabetike in vse, ki želite ohranjati zdravo telesno težo, vendar kot že rečeno je pri vsaki kalorični jedi potrebna količinska omejitev glede na porabo kalorij.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor