Lahka francoska solata je moja priljubljena praznična jed zato si jo tudi povsod kjer je prilika naložim na krožnik. A največkrat sem nad okusom in teksturo razočarana, saj je presuha a hkrati mastna in težka z izrazitim okusom po kupljeni majonezi. Pripravite jo po mojem receptu in uživali boste v bogati kremasti strukturi in lahkem sočnem okusu, ki poudari vsako sestavino posebej, skupaj pa pričara harmonijo okusov. Za praznično predjed jo lahko ponudite k obloženim kruhkom z lososom in kozjim camembertom. Če ste ljubitelj kremastih solat lahko poskusite tudi odlično drugačno krompirjevo solato ali hladno krompirjevo solato z jogurtom.
Lahka francoska solata – pripomočki:
deska za rezanje
nož za čiščenje zelenjave
oster nož za rezanje zelenjave
lonec za kuhanje
nekaj skled za sestavine
Lahka francoska solata – sestavine:
1 kg očiščenega krompirja
100 g očiščenega korenčka
100 g kislih kumaric
220 g graha (konzerva ali odgovarjajoča količina domačega kuhanega graha)
1 večje kislo jabolko (topaz)
sok pol limone
Sestavine za omako:
95 g delikatesne majoneze (1 vrečka)
410 g kisle smetane
1 lonček manj mastnega jogurta ali 2dl domačega kefirja
strto zrno česna
sol po okusu
poper po okusu
Lahka francoska solata – postopek priprave
Očistite in operite zelenjavo in jo nasekljajte na poljubne koščke. Medtem zavrite odgovarjajočo količino osoljene vode. Narezan kilogram krompirja in 100 g korenja kuhajte posebej, da med kuhanjem ne prevzameta okusa in barve.
Na majhne koščke nasekljajte jabolko in mu dodajte sok pol limone, da preprečite oksidacijo.
Kuhane sestavine stresite v večjo skledo za mešanje in dodajte 100 g narezanih kislih kumaric, 220 g graha in na majhne kockice narezano eno jabolko z limoninim sokom. Sestavine rahlo premešajte.
Nasekljajte in strite zrno česna ter ga dodajte v skledo z 95 g delikatesne majoneze, 410 g kisle smetane, 1 lončkom manj mastnega jogurta ali 2 dl kefirja. Po okusu posolite in popoprajte in sestavine dobro premešajte. Preliv dodajte mešanici krompirja in zelenjave ter ponovno rahlo premešajte.
Lahko francosko solato pokrijte s pokrovom in postavite na hladno. Ohlajena je za serviranje primerna še isti dan, najboljša pa bo če še malo odleži.
Pameten nasvet
Živila, ki so sestavine francoske solate popijejo veliko tekočine in če želite zares sočno in lahko francosko solato ne skoparite s prelivom. Če bi dodali samo majonezo bi bila solata pregosta in pretežka. S tako bogato omako bo solata ostala primerno sočna tudi po nekaj dneh (verjetno pa jo boste pojedli že prej). Po želji lahko dodate tudi drobno nasekljano trdo kuhano jajce.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Lahka francoska solata vsebuje velik del ogljikovih hidratov zato z dodatkom kisle smetane dodate maščobo, z jogurtom ali kefirjem pa še zdrave, lahko prebavljive beljakovine. Kuhan korenček (GI 71) za razliko od surovega (GI 35) uvrščamo v skupino živil z visokim glikemičnim indeksom, zato ga ne kuhajte do mehkega ampak ga samo malo termično obdelajte in na hitro ohladite z šok kopeljo mrzle vode. Tako bo GI nekje vmes, kar bo z zdravstvenega vidika bolj sprejemljivo ne bo pa vplivalo na okus pripravljene jedi. Jed bo samo bolj hrustljava. Z dodatkom svežega jabolka, limone in česna dodate tudi veliko vitamina c in antiseptičnih eteričnih olj, tako kuhani jedi dvignete bilanco žive energije po Bovisovi lestvici. Tako sestavljena jed ne vsebuje veliko prehranskih vlaknin a je zaradi kombinacije makro hranil kljub navidezni nesprejemljivosti primerna za diabetike saj ima nizek do srednji glikemični indeks (GI bilanca: krompir 70 + srednje kuhan korenček približno 53 + kisle kumarice 15 + jabolko 36 + limonin sok 20 + grah 35 + česen 30 + delikatesna majoneza 60+ kisla smetana 0 + manj masten jogurt 14 = 333 deljeno z 10 živil = skupni GI 33,3). Glikemični indeks lahko odstopa glede na stopnjo kuhanosti živil (krompir, korenček), zato bodite tu še posebno skrbni. Znižamo ga lahko tudi z dodatkom kuhanega jajca (GI 0) ali zamenjavo jogurta s kefirjem (GI 0). Če boste lahko francosko solato ponudili z mesom in brez kruha bo tudi to vplivalo na počasnejšo razgradnjo in resorpcijo hranil, počasnejši pa bo tudi porast sladkorja v krvi. Odlično se poda tudi z domačo jetrno pašteto za bogove. Lahka francoska solata je visoko kalorična jed zato s količino ne pretiravajte, po zaužitju je zato dobrodošla fizična aktivnost. Krompir, grah in korenček vsebujejo zadostne količine mineralov kot so magnezij, fosfor, kalij in kalcij kar pomaga k boljši prebavi in resorpciji hranil. Tako sestavljena jed je primerna za diabetike in vse, ki želite ohranjati zdravo telesno težo, vendar kot že rečeno je pri vsaki kalorični jedi potrebna količinska omejitev glede na porabo kalorij.
Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.
Za zagotavljanje najboljših izkušenj uporabljamo piškotke, ki služijo shranjevanju in/ali dostopu do podatkov o napravi. Soglasje za te tehnologije nam bo omogočilo obdelavo podatkov, kot so vedenje pri brskanju ali edinstveni ID-ji, na tem spletnem mestu. Neprivolitev ali preklic privolitve lahko negativno vpliva na nekatere zmožnosti in funkcije.
Funkcionalni
Vedno omogočeni
Tehnična hramba ali dostop sta nujno potrebna za zakonit namen omogočanja uporabe določene storitve, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva, ali izključno za namen prenosa sporočila prek elektronskega komunikacijskega omrežja.
Nastavitve
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za zakonit namen shranjevanja nastavitev, ki jih naročnik ali uporabnik ni zahteval.
Statistika
Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno v statistične namene.Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno za anonimne statistične namene. Brez sodnega poziva, prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti s strani vašega ponudnika internetnih storitev ali dodatnih zapisov tretje osebe informacij, shranjenih ali pridobljenih samo za ta namen, običajno ni mogoče uporabiti za vašo identifikacijo.
Trženje
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za ustvarjanje uporabniških profilov za pošiljanje oglaševanja ali za sledenje uporabniku na spletnem mestu ali na več spletnih mestih za podobne trženjske namene.