Hladna krompirjeva solata z jogurtom
Hladna krompirjeva solata z jogurtom je sestavljena tako, da vsebuje vsa makro hranila, zato je nasitna. Pomagala bo tudi vzdrževati zdravo telesno težo. Hladno krompirjevo solato z jogurtom lahko pripravite namensko ali pa uporabite sestavino, ki je ostala od kosila. V obeh primerih bo odlična. Pred leti sem bila na Ljubljanskem gradu priča kulinaričnem dogodku, ko je Ana Roš inovativno kuhala na temo revna kuhinja. Rdeča nit dogodka je bil spomin na pretekle čase, ko se hrana ni nikoli zavrgla, saj je bila kot dobrina bolj cenjena. Ostanke so kot sestavino porabili pri naslednjem obroku, danes jih pogosto kar zavržemo. Se vam kdaj zgodi, da ne pojeste vsega ali pa česa skuhate preveč in bi morali zavreči jed ali živilo, s katerim ni nič narobe? Sama poskušam skuhati toliko, kot bomo tudi pojedli in jedi ne pogrevam. Kadar je kdaj česa le preveč, pa tega nikoli ne zavržem, ampak uporabim v kakšni novi jedi. Zaradi gospodarnosti je nastala tudi tale odlična in hitro pripravljena solata. Poskusite, ne boste razočarani.
Hladna krompirjeva solata z jogurtom – pripomočki:
- nož
- deska
- skodelica ali lonček za pripravo omake
- pripomoček za mešanje
- čajna žlička
- jušna žlica
- skleda za pripravo solate
Hladna krompirjeva solata z jogurtom – sestavine:
- 400 g kuhanega krompirja
- 2 trdo kuhani jajci
- 2 srednje veliki kisli kumarici
- 2 čajni žlički polnozrnate gorčice
- 4-5 velikih žlic čvrstega jogurta
- ščepec mešanice domačih sušenih začimb
- sol in poper po okusu
- 1 jušna žlica oljčnega olja
Hladna krompirjeva solata z jogurtom – postopek priprave:
Krompir očistite, narežite na kocke po vašem okusu in skuhajte v osoljeni vodi. Ko je krompir kuhan ga odcedite in pustite v skledi za pripravo solate, da se nekoliko ohladi. Hkrati v drugem lončku trdo skuhajte dve jajci. Nekoliko ohlajeni jajci olupite, narežite in dodajte krompirju.
Na manjše kockice narežite tudi dve kumari in jih dodajte v skledo za pripravo solate. V skodelici ločeno pripravite se preliv iz 4-5 zvrhanih jušnih žlic čvrstega jogurta, 2 čajnih žličk polnozrnate gorčice, ščepca mešanice domačih sušenih začimb ter soli in popra po vašem okusu. Sestavine dobro premešajte, prelijte po sestavinah za solato in vse rahlo premešajte.
Solata za dve do tri ure postavite na hladno, da se sestavine povežejo.
Solato ponudite z nekaj listi sveže sezonske solate kot predjed ali vmesni prigrizek.