Hladna krompirjeva solata z jogurtom
Print Friendly, PDF & Email

Hladna krompirjeva solata z jogurtom je sestavljena tako, da vsebuje vsa makro hranila, zato je nasitna. Pomagala bo tudi vzdrževati zdravo telesno težo. Hladno krompirjevo solato z jogurtom lahko pripravite namensko ali pa uporabite sestavino, ki je ostala od kosila. V obeh primerih bo odlična. Pred leti sem bila na Ljubljanskem gradu priča kulinaričnem dogodku, ko je Ana Roš inovativno kuhala na temo revna kuhinja. Rdeča nit dogodka je bil spomin na pretekle čase, ko se hrana ni nikoli zavrgla, saj je bila kot dobrina bolj cenjena. Ostanke so kot sestavino porabili pri naslednjem obroku, danes jih pogosto kar zavržemo. Se vam kdaj zgodi, da ne pojeste vsega ali pa česa skuhate preveč in bi morali zavreči jed ali živilo, s katerim ni nič narobe? Sama poskušam skuhati toliko, kot bomo tudi pojedli in jedi ne pogrevam. Kadar je kdaj česa le preveč, pa tega nikoli ne zavržem, ampak uporabim v kakšni novi jedi. Zaradi gospodarnosti je nastala tudi tale odlična in hitro pripravljena solata. Poskusite, ne boste razočarani.

Hladna krompirjeva solata z jogurtom – pripomočki:

 • nož
 • deska
 • skodelica ali lonček za pripravo omake
 • pripomoček za mešanje
 • čajna žlička
 • jušna žlica
 • skleda za pripravo solate

Hladna krompirjeva solata z jogurtom – sestavine:

 • 400 g kuhanega krompirja
 • 2 trdo kuhani jajci
 • 2 srednje veliki kisli kumarici
 • 2 čajni žlički polnozrnate gorčice
 • 4-5 velikih žlic čvrstega jogurta
 • ščepec mešanice domačih sušenih začimb
 • sol in poper po okusu
 • 1 jušna žlica oljčnega olja

Hladna krompirjeva solata z jogurtom – postopek priprave:

Krompir očistite, narežite na kocke po vašem okusu in skuhajte v osoljeni vodi. Ko je krompir kuhan ga odcedite in pustite v skledi za pripravo solate, da se nekoliko ohladi. Hkrati v drugem lončku trdo skuhajte dve jajci. Nekoliko ohlajeni jajci olupite, narežite in dodajte krompirju.

Na manjše kockice narežite tudi dve kumari in jih dodajte v skledo za pripravo solate. V skodelici ločeno pripravite se preliv iz 4-5 zvrhanih jušnih žlic čvrstega jogurta,  2 čajnih žličk polnozrnate gorčice, ščepca mešanice domačih sušenih začimb ter soli in popra po vašem okusu. Sestavine dobro premešajte, prelijte po sestavinah za solato in vse rahlo premešajte. 

Solata za dve do tri ure postavite na hladno, da se sestavine povežejo.

Solato ponudite z nekaj listi sveže sezonske solate kot predjed ali vmesni prigrizek.

Pameten nasvet
Lahko uporabite tudi krompir, ki je ostal od priprave kakšne druge jedi. Ali pa ga namensko za kosilo skuhate več in iz polovice pripravite solato – tako ne boste zavrgli ostankov ali pa boste prihranili svoj čas. Oboje je pot do boljše gospodinjske ekonomije.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Krompir je škrobno (ogljiko hidratno) živilo, ki vsebuje kar 80 % vode, 17 % ogljikovih hidratov ter zanemarljivo količino maščobe in beljakovin. Vsebuje vitamin B6 (vitamin C, ki je termo labilen in se s kuhanjem uniči), kalij, železo, magnezij in fosfor v manjši količini. Nizka vsebnost vlaknin, maščob in beljakovin sta vzrok za visok glikemični indeks krompirja (surov 25, kuhan do 80, pečen in pražen do 95), kar ga uvršča med živila, ki niso primerna za diabetike in shujševalne diete. S krompirjem se med termično obdelavo zgodi enako, kot z vsemi drugimi gomoljnicami, ki jih kuhamo. Gomoljaste rastline vsebujejo škrob, ki med kuhanjem nabrekne in začne razpadati (proces imenujemo “gelatinizacija”) zato je kuhan tudi lažje prebavljiv a ima višji GI. Ko krompir pustimo, da se ohladi se začne škrob strjevati in se spremeni v tako imenovani odporni škrob, ki je neprebavljiv. Večkrat ko krompir pogrevate bolj postaja neprebavljiv. Toda tudi hladen krompir, ki je sicer neprebavljiv je blagodejen za zdravje saj tako kot vlaknine neprebavljen prehaja v debelo črevo in tam pomaga uravnavati njegovo delovanje. Študija opravljena v Veliki Britaniji je pokazala, da ima kuhan krompir le 7 % odpornega škroba medtem, ko se pri ohlajenem dvigne na 13 %. Če želite krompir pripraviti tako, da bo primeren za diabetike in ohranjanje telesne teže zaužijte ohlajenega ter mu dodajte maščobe in beljakovine. Tako pripravljena solata vsebuje vsa makrohranila, z dodatkom začimb in solate pa ji boste dvignili tudi vsebnost žive energije in izravnali kislo bazni učinek jedi po presnovi. Če se želite izogniti osteoporozi in ohraniti zdravje sklepov je vredno imeti kislo bazni učinek zaužite hrane pod kontrolo. Kuhana in beljakovinska živila telo zakisajo a le to lahko popravimo z pravilno kombinacijo. Ohlajen krompir vsebuje več neprebavljivih ogljikovih hidratov, ki vežejo vodo in nabreknejo, tudi beljakovine za prebavo potrebujejo vodo. Zato bodite še toliko bolj pozorni na to, da ob tako sestavljenem obroku popijete tudi vodo saj bo le tako vaša prebava odlična.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor