Slasten italijanski Panettone
Italijanski Panettone je sladka verzija kruha z dodatkom rozin, čokolade, kreme itd … Sladico ponavadi postrežemo v času božičnih praznikov. Morda res boste veliko časa porabili za pripravo tega slastnega Panettone, vendar verjemite mi, ne bo vam žal. Sladica je izvrstna! V vsej svoji mogočnosti bo Panettone navdušil tudi najzahtevnejšega gosta.
Slasten italijanski Panettone – pripomočki:
- papirnata posoda za vzhajanje in pečenje
- metlica
- plastična posoda za mešanje testa
- aluminijasta posoda za vzhajanje
- prostor za gnetenje testa
Slasten italijanski Panettone – sestavine:
- 500 g moke tip 500
- 6 g svežega kvasa
- 180 g vode
- 80 g sladkorja
- 6 rumenjakov
- 100 g masla
- 50 g meda
- 150 g čokolade ali rozin
Slasten italijanski Panettone – postopek priprave:
Treba bo narediti dva testa. V prvi aluminijasti posodi zmešamo 300 g moke, kvas in vodo. Vse skupaj pustimo vzhajati v aluminijasti posodi 24 ur s pokrovom.
Po tem času v maso dodamo 200 g moke in sladkor. Vse skupaj zmešamo ter, enega po enega, dodajamo rumenjake. Nadaljujemo z mešanjem in dodamo mehko maslo na koščke, med in na koncu rozine. Testo gnetemo dokler ne pridobimo gladke mase (približno 15 minut). Na delovno površino nanesemo malce oljčnega olja ter pustimo testo počivati 15 minut.
Zdaj je testo pripravljeno za vzhajanje. Z rokami naredimo iz testa žogo ter ga damo v papirnato posodo, v kateri bo vzhajal približno 5 do 8 ur. Predlagam, da ga pripravite popoldne ter pustite, da vzhaja čez noč. Ko je testo prišlo do 1 centimetra pod robom papirnate posode je pripravljeno za pečenje. Položimo ga v statično pečico in pečemo 1 uro na 160 °C.
Ko je Panettone pečen ga vzamemo iz pečice ter iz spodnje strani vložimo vanj aluminijasto palico (približno 1 centimeter pod robom). Potrebno ga je obesiti z glavo navzdol, dokler se ne shladi. Ko je se shladil ga lahko razrežemo in postrežemo.
Dober tek!