Slasten italijanski Panettone
Print Friendly, PDF & Email

Italijanski Panettone je sladka verzija kruha z dodatkom rozin, čokolade, kreme itd … Sladico ponavadi postrežemo v času božičnih praznikov. Morda res boste veliko časa porabili za pripravo tega slastnega Panettone, vendar verjemite mi, ne bo vam žal. Sladica je izvrstna! V vsej svoji mogočnosti bo Panettone navdušil tudi najzahtevnejšega gosta.

Slasten italijanski Panettone

Slasten italijanski Panettone – pripomočki:

  • papirnata posoda za vzhajanje in pečenje
  • metlica
  • plastična posoda za mešanje testa
  • aluminijasta posoda za vzhajanje
  • prostor za gnetenje testa

Slasten italijanski Panettone – sestavine:

  • 500 g moke tip 500
  • 6 g svežega kvasa
  • 180 g vode
  • 80 g sladkorja
  • 6 rumenjakov
  • 100 g masla
  • 50 g meda
  • 150 g čokolade ali rozin

Slasten italijanski Panettone – postopek priprave:

Treba bo narediti dva testa. V prvi aluminijasti posodi zmešamo 300 g moke, kvas in vodo. Vse skupaj pustimo vzhajati v aluminijasti posodi 24 ur s pokrovom.

Slasten italijanski Panettone

Po tem času v maso dodamo 200 g moke in sladkor. Vse skupaj zmešamo ter, enega po enega, dodajamo rumenjake. Nadaljujemo z mešanjem in dodamo mehko maslo na koščke, med in na koncu rozine. Testo gnetemo dokler ne pridobimo gladke mase (približno 15 minut). Na delovno površino nanesemo malce oljčnega olja ter pustimo testo počivati 15 minut.

Slasten italijanski Panettone

Zdaj je testo pripravljeno za vzhajanje. Z rokami naredimo iz testa žogo ter ga damo v papirnato posodo, v kateri bo vzhajal približno 5 do 8 ur. Predlagam, da ga pripravite popoldne ter pustite, da vzhaja čez noč. Ko je testo prišlo do 1 centimetra pod robom papirnate posode je pripravljeno za pečenje. Položimo ga v statično pečico in pečemo 1 uro na 160 °C.

Slasten italijanski Panettone

Ko je Panettone pečen ga vzamemo iz pečice ter iz spodnje strani vložimo vanj aluminijasto palico (približno 1 centimeter pod robom). Potrebno ga je obesiti z glavo navzdol, dokler se ne shladi. Ko je se shladil ga lahko razrežemo in postrežemo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 3.3]

Sandran

Naj se na kratko predstavim ... Moje ime je Sandra in sem Primorka :) Že, kot otrok sem rada mami pomagala v kuhinji, no takrat je to bilo le packanje, ampak kljub temu, sem v tem uživala. Z mamo sva imeli majhno kuhinjo in seveda velikokrat ni bilo prostora, da bi pripravili kaj posebnega. Zato sem si vedno govorila "ko bom velika, bom imela veliko kuhinjo" in željo sem si tudi izpolnila. Ne morem zdaj reči, da imam zelo veliko kuhinjo, vendar imam veliko prostora za moj hobby. Uživam v pripravi hrane, prebiranju receptov, pripravi menijev itd. Najbolj pa uživam, ko družinski člani ali prijatelji pohvalijo jed in s tem je ves trud poplačan :) Želim vam veliko užitkov ob prebiranju svojih receptov!

Dodaj odgovor