Semifreddo s čokolado in pistacijo
Print Friendly, PDF & Email

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno”. Pravzaprav gre za sladico, ki spominja na sladoled s to prednostjo, da ne potrebujete aparata za sladoled. Vse kar potrebujete so enostavne sestavine, ki jih imate najverjetneje že kar doma. Sladica vredna vsakega grižljaja.

Semifreddo-s-cokolado-in-pistacijo-8

Semifreddo s čokolado in pistacijo – pripomočki:

  • deska in nož
  • dve večji plastični posodi
  • dve enako veliki kozici za kuhanje na pari
  • plastična lopatka
  • prozorna folija
  • ročni mešalec
  • podolgovat model za peko 35 x 10 cm
  • zamrzovalnik

Semifreddo s čokolado in pistacijo – sestavine:

  • 250 g jedilne čokolade ali 70% (po želji)
  • 4 jajca
  • 80 g sladkorja
  • 500 ml sladke smetane
  • 1 vanilin strok / vanilin sladkor / aroma vanilije
  • 100 g pistacije
  • maslo za namastitev modela

Semifreddo s čokolado in pistacijo – postopek:

Najprej na ogenj pristavimo kozico z vodo. Ko zavre nanjo položimo enako veliko kozico in vanjo nadrobimo čokolado ter jo stopimo na pari. Preložimo jo na odstavek, da se malenkost ohladi.

Semifreddo-s-cokolado-in-pistacijo-1

V plastični posodi z mešalcem penasto zmiksamo jajca in sladkor.

Semifreddo-s-cokolado-in-pistacijo-2

V drugo posodo zlijemo sladko smetano ter dodamo vanilijevo aromo (v mojem primeru 2 žlički). Z mešalcem to stepemo do trdega.

Pazite, da bo smetana hladna, saj se v nasprotnem primeru ne bo strdila.
Pazite, da bo smetana hladna, saj se v nasprotnem primeru ne bo strdila.

V mešanico jajc in sladkorja počasi in v curku vlivamo stopljeno čokolado. Lahko mešate z mešalcem na nizki hitrosti ali pa ročno s plastično lopatko. Na koncu v maso dodamo še stepeno smetano. Vse skupaj dobro premešamo.

Semifreddo-s-cokolado-in-pistacijo-4

Na koncu dodamo še pistacijo. Sama sem kupila pistacijo z olupkom ter jo sama olupila, saj je dosti bolj aromatična kakor tiste že olupljene iz vrečke.

Semifreddo-s-cokolado-in-pistacijo-5

Model malenkost namastimo z maslom ter ga obdamo s prozorno folijo. Ob robovih pustite nekaj folije da gleda ven, da boste lažje prijeli semifreddo s čokolado in pistacijo ven.

Maso previdno zlijemo v model in na koncu ga prekrijemo še z enim kosom folije.

Semifreddo-s-cokolado-in-pistacijo-6

Model položite v zamrzovalnik za vsaj 4 – 5 ur. Najbolj pa priporočam, da ga pustite kar čez noč, da bo zares zamrznil. Položite ga nekam na ravno površino, da se slučajno ne bi kaj izlilo. Za serviranje pripravite podolgovat krožnik ter semifreddo položite nanjga. Preden ga postrežete, ga pustite vsaj 10 minut v modelu, da se malenkost odtali. V primeru, da ne gre ven iz modela lahko model za par sekund zmočite pod vročo vodo. Čez naribajte jedilno čokolado, da lepše izgleda in vanj zarežite z ostrim nožem. Semifreddo s čokolado in pistacijo lahko držite v zamrzovalniku največ 12 dni.

Uživajte v sladkanju – mi sigurno smo!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.2]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor