Sočne, hrustljave in osvežilne bruschette
Pri nas doma se v poletnem času pogosto dogaja, da nas obiščejo prijatelji. Ob takih priložnostih se prav rada lotim priprave različnih bruschette (kanapeji ali obloženi kruhki) – ker so preproste za pripravo, dobro teknejo in zelo lepo izgledajo na krožniku 😉 Hitro si poglej spodnje recepte s fotografijami, sledi navodilom in že danes boš lahko pripravil(a) za tvoje prijatelje slastne bruschette. Ne potrebuješ veliko predznanja in lahko jih pripraviš že v pičlih 30 minutah!
Pripomočki za pripravo bruschette:
- manjša steklena skleda
- ponev
- žar ponev / Toaster
- nož, kuhalnica
- drobilec česna
- deska za rezanje
- krožnik
Za pripravo bruschette potrebuješ:
- paradižnike / sveže gobe (npr. šampinjoni) / na tanko narezan pršut ter košček Brie sira
- eno štruco kruha (pomembno je to, da ima hrustljavo skorjico)
- svežo baziliko
- olivno olje
- balzamični kis
- česen (3 stroke)
- šopek svežega petršilja
- sol
Postopek priprave:
1. Klasična ‘bruschetta al pomodoro’ (s paradižnikom)
Paradižnike operemo in narežemo na manjše kocke. Damo jih v globoko posodo, dodamo še natrgane lističe bazilike, 2 veliki žlici olivnega olja, 1/2 drobno nasekljanega stroka česna in sol. Meni je najlažje, če polovičko stroka česna dam v drobilec in jedro hitro iztisnem v skledo. Nadev posolimo in premešamo.
2. Bruschetta s praženimi gobami
V ponvi segrejemo olivno olje. Gobe operemo, jih narežemo na koščke in prepražimo na segretem olju. Dodamo malo balzamičnega kisa in ko kis spari, dodamo 2 na drobno sesekljana stroka česna ter posolimo. Vse skupaj pražimo še 40 sekund in ugasnemo. Takoj dodamo še drobno sesekljan petršilj in premešamo, da spusti svojo aromo.
3. Bruschetta s pršutom in Brie sirom
Na krožniku si pripravimo še na tanko (nujno) narezane šnitke pršuta ter narezane šnitke Brie sira.
Nadaljujemo – za vse tri bruschette:
Žar ponev segrejemo na srednje močnem ognju. Ta čas narežemo kruh na šnitke in jih položimo na segreto žar ponev ali jih vstavimo v toaster. Počakamo, da kruhki dobijo lepo zlato rumeno barvo. Popečemo jih na obeh straneh. Če nimaš žar ponve ali toasterja, jih lahko popečeš na navadni ponvi. V tem primeru kruhki ne bodo dobili valovite barve, ki je značilna za žar, bodo pa prav tako dobri.
Takoj, ko kruhke vzamemo iz ponve in ko so še vroči, po zgornji površini večkrat podrgnemo s polovičko stroka česna. Vroč kruh bo posrkal vse sokove, ki jih vsebuje česen. Nato polijemo na kruhke olivno olje in nanj naložimo nadeve, ki so opisani zgoraj. Kruhke postrežemo še tople na leseni deski ali na plitkem krožniku. Desko po želji dekoriramo, zelo lepo pašejo zraven lističi bazilike ali drobnjak ali petršilj. Bruschettam se prileže aperitivček kot npr. Aperol Spritz, Mohito ali pa kozarec dobrega črnega vina.
S tem receptom boš prav gotovo navdušil(a) tvoje prijatelje. Njihove oči in njihove želodčke 😉
Čudovit dan ti želim.
Pa dober tek!