David Urankar – Simpl zelenjavna rižota z lososom
Print Friendly, PDF & Email

David Urankar je znan obraz s televizijskih zaslonov. Mnogi ga poznate iz oddaje Dobro Jutro, kjer je član voditeljske ekipe. Tuje mu ni niti vodenje različnih prireditev. David je tudi maneken in model in zagotovo ste ga že opazili v katerem izmed televizijskih oglasov ali v drugih reklamnih kampanjah.
Nekaj časa je bil tudi v radijskih vodah, kot radijski moderator na radiu Antena. Nastopanje mu tako nikakor ni tuje in mu gre vsekakor dobro od rok … no, mikrofona. 🙂

David Urankar je tudi športnik. Je nekdanji prvak v atletiki, in prvi slovenski voznik boba. Danes pa, kljub temu, da ne tekmuje več, ostaja zvest športu, lahko bi rekli, da je športnik po duši.

Je tudi soprog ženi Ajdi (mimogrede, Ajda je oblikovalka in ustvarjalka otroških ninic in drugih artiklov, ki jih najdete pod imenom Minimellows) in ljubeč očka sinčku Liamu.

Za nas pa se je prelevil tudi v kuharskega mojstra in nam zaupal svoj najljubši recept za simpl zelenjavno rižoto z lososom, o katerem je zapisal takole:”Za konec tedna se ponavadi z Ajdo lotiva kuharskih receptov, ki zahtevajo kakšno uro več priprave (in še dodatno uro, da človek izbrska vse sestavine v trgovini 🙂 ). Ta recept na srečo ne spada v to kategorijo.”

Ker je David Urankar celoten recept tako simpatično in slikovito opisal, vam spodaj v branje ponujamo kar njegove besede.
Dodajamo le: simpl rižota, ki jo enostavno morate poskusiti!

Simpl zelenjavna rižota z lososom po receptu Davida Urankarja. Foto: David Urankar.

Za zelenjavno rižoto z lososom po receptu Davida Urankarja boste potrebovali

Za 4 osebe:

  • skodelico riža
  • 2 stroka česna in/ali 2cm kos ingverja
  • 1 čebulo
  • oljčno olje
  • 2 kozarca (1dl) rdečega vina (prvi za kuharja, drugi za v rižoto) 🙂
  • 600 g losov file
  • 2-3 paprike
  • 1 zelena bučka
  • 10 češnjevih paradižnikov, narezanih na četrtine (ali polovice, če se vam ne da/imate slab nož)
  • narezani sveži šampinjoni (kolikor vam jih paše:))
  • ena pest narezanih šitak (prej jih je treba namočiti)
  • jušna osnova/voda
  • kurkuma, kari, sol, poper, lovorjev list, origano (…)
  • parmezan za na koncu

Potrebovali pa boste še:

  • skodelico (čajno)
  • večjo ponev
  • kuhalnico,
  • nož in desko za rezanje
  • pinceto,
  • posodo za namakanje šitak,
  • štedilnik

David Urankar zelenjavno rižoto pripravi takole

Vzamem veliko ponev in na oljčnem olju prepražim sesekljano čebulo in, ko postane rumenkasta, dodam česen in/ali ingver. Ko lepo zadiši, pride na vrsto riž, ki ga popražim, da postane prozoren. Nato gre v lonec nasekljana paprika, na četrtine narezan češnjev paradižnik, koščki bučke, narezani šampinjoni in šitake, ki sem jih prej 1 uro namakal. V tem trenutku rižoto tudi konkretno začinim – malo soli in popra, zvrhano žličko ali dve kurkume in karija (ta nepekoča različica, da lahko je tudi Liam). Lovorjev list in origano sta tudi dobra spremljevalca, ampak ne bom solil pameti pri začimbah, saj sami najbolje veste, kako vam paše. 😉

Ko se vse malo prepraži in premeša, dodam zelenjavno osnovo (ali zelenjavno juho/omako – vedno se pri nas kakšna najde v zamrzovalniku). Če je slučajno nimate, bo voda čisto ok. Raje malo manj tekočine, pa se potem sproti dodaja. Ko zavre, dodam na skrivaj še 1 deci vina (samo ne Ajdi povedati 🙂 ).

Že sama po sebi je zelenjava rižota fina in hitro pripravljena jed, če pa ji dodate na koščke narezan file lososa (brez kože, iz katerega prej s pinceto potegnete koščice) je zadeva še na višjem nivoju. Tega dodate čisto na koncu, za zadnjih 5 minut oz. dokler losos ni kuhan.

Fotografija: David Urankar.

Kot klasičen italijanski dodatek rižotam priporočam malo naribanega parmezana in kozarec finega vina (npr. cabernet sauvignon).

Fotografija: David Urankar.

 

Pa dober tek!

Fotografije in besedilo: David Urankar.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor