Florentinci po moje
Florentiček ni samo keks, temveč je odlična sladica v malem, saj je zmes sestavin, ki so odličnega okusa že same po sebi, ko pa jih združimo, tvorijo čudovito mešanico okusov.
Florentinci po moje – pripomočki:
- tehtnica
- kozica
- tri manjše posodice
- žlica
- papir za peko
- pekač
- pečica (navadna)
Florentinci po moje – sestavine:
- 100 g mandljevih lističev ali paličic
- 60 g mehke moke
- 150 g kristalnega sladkorja
- 150 g oranžata (ali mešanega kandiranega sadja)
- 1,5 dcl sladke smetane (za stepanje)
- 50 g medu
Za premaz:
- 50 g temne čokolade
- 50 g mlečne čokolade
Florentinci po moje – postopek:
V kozici do vrelišča segrejemo smetano, med in sladkor ter na majhni temperaturi kuhamo 5 minut.
V posodice pripravimo oranžat (mešano kandirano sadje), mandlje in moko. Sadje in mandlje na grobo nasekljamo in vse skupaj …
… zmešamo ter dodamo v prevreto maso.
Na pripravljen pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko polagamo majhne kupčke. Med kupčki pustimo dovolj prostora, ker se masa med peko zelo razleze.
Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo 8 do 10 minut oz. toliko časa, da se lepo zlato obarvajo.
Ko so piškoti pečeni, jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se do mlačnega ohladijo. Še mlačne piškote “odluščimo” od papirja in jih po hrbtni strani premažemo s stopljeno čokolado. Če se nam zdijo piškoti preveliki, jih lahko razrežemo na poljubno velike oblike.
Premazane piškote pustimo na hladnem, da se čokolada strdi.
Res so odlični!