Rizi bizi z jurčki in lisičkami po moje
Print Friendly, PDF & Email

Rizi bizi je jed, ki izhaja iz Italije in pomeni, da ima “vsak rižek svoj grahec”. Povedano drugače je to bogata jed polnega okusa vendar jo sama pripravim nekoliko drugače. Zame ni pomembno samo to, kako okusna in mamljiva je jed, ampak tudi to, kaj ima od takšnega obroka moje telo.

Rizi bizi z jurčki in lisičkami po moje – pripomočki:

  • posoda za kuhaanje
  • pripomoček za pire krompir
  • nož
  • deska
  • pripomoček za mešanje

Rizi bizi z jurčki in lisičkami po moje – sestavine:

  • 100 g zamrznjenega graha
  • 1 čebula
  • 100 g zamrznjenih mladih jurčkov in lisičk
  • 2 dl dolgozrnatega paraboeld riža
  • čajna žlička mešanice domačih suhih začimb
  • sol in poper po okusu
  • za oreh velik kos masla
  • 2 jušni žlici sladke smetane za kuhanje (uporabna je tudi tista za stepanje)
  • Vejica svežega peteršilja
  • 2 zrna česna
  • 2 jušni žlici oljčnega olja

Priloga:

  • solata iz mladega radiča in mladih jesenskih poganjkov rdeče pese

Količina sestavin je primerna za dve osebi, čas priprave 35 minut.

Rizi bizi z jurčki in lisičkami po moje – postopek priprave

Na drobno sesekljate srednje veliko čebulo in jo do mehkega podušite na vodi. Nekoliko jo pretlačite s pripomočkom za pire krompir, dodajte zamrznjen grah in po potrebi toliko vode, da je grah pokrit. Na tihem ognju grah nekoliko podušite.

Dodajte gobe, riž, suhe začimbe, dolijte vodo in po okusu posolite. Ob občasnem mešanju ali dolivanju vode kuhajte toliko časa, da se riž skuha.

Dodajte maslo, sladko smetano in še malo vode ter rižoto dobro premešajte. Odstavite z ognja ko je rižota še tekoča ter dodajte sesekljan česen, peteršilj in oljčno olje.

Premešajte in se toplo nekoliko tekočo rižoto takoj servirajte. Ob rižoti ponudite solato iz mladega jesenskega radiča in mladih sesekljanih poganjkov rdeče pese.

Pameten nasvet
Če želite sočno jed naj bo rižota ob koncu kuhanja še nekoliko tekoča saj riž tekočino hitro popije in jed postane suha. Za lepši izgled jedi lahko servirani jedi po vrhu dodate nekaj kapljic oljčnega olja in sesekljan peteršilj.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Tudi kadar si zaželite brez mesno kosilo so telesu potrebne beljakovine in v tem primeru velja izkoristiti rastlinske vire, ki jih vsebujejo. Grah vsebuje zadostne količine beljakovin, ki jih z gobami še dopolnite. Gobe vsebujejo tudi vitamin D zato k jedi dodajte zeleno listno zelenjavo, ki vsebuje veliko kalcija (peteršilj, radič), ki se v kosti vgradi le s pomočjo vitamina D. Peteršilj vsebuje vitamin C, ki je potreben za vgradnjo železa, ki ga vsebujejo mladi listi pese. Vlaknine v zelenjavi in gobah bodo znižale glikemični indeks tako bo jed primerna tudi za diabetike in ohranjanje zdrave telesne teže. Maslo in smetana pa sta dodana le za razvajanje čeprav je dobro, da vsak obrok vsebuje tudi nekaj maščobe. Da popravite kislo bazni učinek jedi po presnovi na telo je dodatek solatne priloge ter svež česen, peteršilj in oljčno olje nujna izbira. Z svežimi sestavinami in začimbami pa ste jedi dodali tudi nekaj žive energije po Bovisovi lestvici, ki je kuhana živila sicer ne vsebujejo.
Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.1]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor