Jajčni mafini brez moke
Print Friendly, PDF & Email

Jajčni mafini so pravzaprav jajca, pripravljena malo drugače. Brez moke in z dodatki, ki so vam najbolj všeč, so lahko vsakič malo drugačni, a vedno odlični. Priprava je enostavna, všeč pa mi je tudi to, da jih lahko pripravim vnaprej, v kolikor vem, da zjutraj ne bom imela časa, jih spečem zvečer in zjutraj samo pogrejem in postrežem, čeprav tudi sama priprava ne vzame veliko časa.

Lahko so zajtrk, lahko večerja, skupaj s kosom kruha in skledo solate, pa bi bili lahko tudi kosilo. Jaz jih pripravim v cvrtniku na vroči zrak, v kolikor ga nimate, jih lahko enostavno specite v navadni pečici.

Jajčni mafini brez moke

Pripomočki za jajčne mafine

  • silikonski modelčki za mafine
  • cvrtnik na vroč zrak ali navadna pečica

Sestavine za jajčne mafine

Za 2 osebi oziroma 5 mafinov:

  • 5 jajc
  • 60 g rdeče paprike
  • 15 g mlade čebule
  • 40 g naribanega sira
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • bogat ščep česna v prahu

Dodatki so povsem poljubni, namesto zgornje kombinacije lahko uporabite katerokoli vam ljubo zelenjavo, salame, začimbe.

Priprava jajčnih mafinov

Jajca ubijemo v primerno veliko skodelico in dodamo sol, poper, česen v prahu in razžvrkljamo jajca, nato dodamo še na majhne koščke narezano papriko in mlado čebulo, nariban sir oziroma dodatke, ki vam ustrezajo.

Maso s pomočjo žlice nadevamo v silikonske modelčke za mafine, ki jih naložimo v posodo cvrtnika na vroč zrak (air fryer).  V kolikor jih nimate, si lahko pomagate s papirjem za peko, ki ga položite na dno cvrtnika tako, da oblikujete nekakšno ”skodelico” in vanjo vlijete prirpavljeno zmes (v tem primeru boste spekli jajca v obliki omlete. Če boste pekli v navadni pečici, si pomagajte s pekačem za mafine.

Posodo cvrtnika vstavimo v cvrtnik in jajčne mafine pečemo 12 minut pri 180 °C. Če jih boste pekli v navadni pečici, čas peke po potrebi prilagodite.

Med peko narastejo, a se potem, ki jih, pečene, vzamemo iz cvrtnika, skrčijo. Ker so pečeni v silikonskih modelčkih, z lahkoto zdrknejo iz njih. Postrežemo jih skupaj s svežo zelenjavo, po želji tudi kruhom in obrok je pripravljen.

Naj teknejo!

Še nekaj kombinacij, primernih za pripravo jajčnih mafinov:

Ljubiteljem jajčnih jedi pa bodo všeč tudi:

Če potrebujete idejo za vnaprej pripravljen jutranji obrok, pa poskusite še čeznočne ovsene kosmiče z malinami in temno čokolado.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor