Marmelada črni biser – aronija
Print Friendly, PDF & Email

Plodovi aronije s svojo močno barvo spominjajo na črne bisere, kateri v sebi skrivajo pravo zakladnico antioksidantov, mineralov in vitaminov. Plodovi imajo rahlo trpek, pa vendar sladek okus in jih lahko uporabimo na različne načine, eden takšnih je tudi marmelada črni biser – aronija.

Marmelada črni biser aronija – pripomočki:

  • tehtnica
  • lonec
  • kuhalnica
  • pasirka
  • stekleni kozarčki s pokrovi

Marmelada črni biser aronija – sestavine:

Za cca. 2 l marmelade

  • 1500 g plodov aronije
  • 500 g borovnic
  • 400 g smokve
  • 2 limoni – sok
  • 1 kg želirnega sladkorja 2:1
  • 35 g želirja za marmelade

Marmelada črni biser aronija – postopek:

Plodove aronije očistimo morebitnih pecljev in po potrebi speremo z vodo.

Pripravimo tudi ostale dodatke: zrele, sveže smokve, limone in borovnice. V receptu so uporabljene sibirske borovnice, vendar enakovredno lahko uporabite gozdne borovnice. Borovnice so bile zmrznjene, kar pa marmelado črni biser – aronija, ne naredi nič manj kvalitetno. Smokve narežemo na manjše kose.Limoni izžamemo sok. Če je limona majhna ali bolj suha, pomeni da ne da veliko soka, dodajte raje eno ali dve limoni več, ker bo sok limone marmeladi dal lepo svežino in kislino.V lonec v katerem bomo kuhali marmelado črni biser – aronija, nasujemo sladkor in prilijemo 200 ml vode. Segrevamo, da se sladkor stopi in postane lepljiv.Nato dodamo črne bisere – plodove aronije in premešamo, da lepljivi sladkor objame vse plodove.Nato primešamo še borovnice, smokve in sok limone.Marmelado kuhamo približno 1 uro in pol. Vmes večkrat premešamo. Nato dodamo še želir za marmelade. Načeloma se želirno sredstvo doda v sadje pred kuhanjem, vendar ga nisem dodala na začetku, ker sem hotela ugotoviti ali je sploh potreben. Je bil potreben, ker med kuhanjem nastane kar nekaj tekočine, ki ne želira. V izogib, da bi pri dodajanju želirja nastale grudice, sem ga v drugi kozici z dodatkom vode, ob segrevanju stopila in nato skozi cedilo prelila v marmelado. Ob kuhanju plodovi aronije v večini obdržijo obliko in ne počijo, zato jih s pomočjo pasirke nekaj stisnemo, nekaj pa pustimo v prvotni obliki. Vse skupaj pokuhamo še 5 minut, nato še vročo marmelado črni biser – aronija nalijemo v čiste kozarčke in še vroče zapremo s pokrovčkom. Na mirnem mestu pustimo, da se kozarčki ohladijo in jih nato spravimo na police za ozimnico.Rezina dobrega kruha z maslom in na vrh pomazana marmelada črni biser – aronija … mmmm. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor