Veganski burger
Print Friendly, PDF & Email

Veganski burger je odličen za hitro pripravljeno kosilo, lahko pa ga vzamete s seboj tudi v službo za malico. Polpeti so narejeni iz leče. V burger si pa lahko dodate še zelenjavo in namaze po vaši želji. V burgerju poleg polpeta iz leče jaz obožujem še vegansko majonezo in domač sočen paradižnik.

Naredite si danes malo drugačen burger!

Pripomočki za veganski burger:

  • posoda za namakanje
  • cedilo
  • žlica in žlička
  • palični mešalnik s posodo
  • ponev za peko
  • merilni lonček
  • tehtnica
  • posoda za kuhanje
  • ožemalnik
  • lopatica za obračanje poletov
  • nož

Sestavine za veganski burger

Za 2 osebi oz. za 2 polpeta:

  • 80 g rdeče leče (iz nje nastane cca. 250 g kuhane leče)
  • 300 ml vode
  • sol z začimbami
  • pol žličke kurkume
  • 40-60 g ovsenih kosmičev
  • žlica limoninega soka
  • olje za peko (jaz sem uporabila kokosovo maščobo)
  • 2 sezamovi bonbeti za burgerje
  • 1 manjši česen

Po želji še:

  • veganska majoneza
  • paradižnik
  • list solate
  • ajvar
  • čebula

Kako pripravim veganske polpete

Naprej odtehtam lečo in jo namočim čez noč. Naslednji dan odlijem odvečno vodo (pomagam si s cedilom). V posodo stresem lečo in 300 ml vode. Lečo kuham približno 20 do 25 minut (oz. po navodilih proizvajalca – vsak proizvajalec ima namreč navedeno koliko čase se leča kuha). Če imate občutek, da manjka še malo vode, medtem, ko se leča kuha, jo lahko dolijete.

V palični mešalnih odtehtam 250 g kuhane leče, začimbe, česen in malo limoninega soka ter vse skupaj zmešam. Dodam še ovsene kosmiče in spet zmešam. Če se vam zdi masa preveč pusta, lahko dodate še malo tekočine, če se vam zdi pa preveč mehka pa dodajte še malo ovsenih kosmičev. Maso pustim še par minut stati, ker se bodo potem polpeti lažje oblikovali.

Ponev premažem s kokosovo maščobo in počakam, da se malo segreje. Iz mase z rokami oblikujem dva polpeta, ki ju položim na ponev. Pečem ju par minut na vsaki strani. Bombeti prerežem, ju namažem z vegansko majonezo, dodam lečin polpet ter čez njega položim rezino paradižnika. Lahko si dodate še kakšen list solate.

Veganski burger postrežem za kosilo.

Ugriznite danes v malo drugačen burger. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor