Veganski burger
Veganski burger je odličen za hitro pripravljeno kosilo, lahko pa ga vzamete s seboj tudi v službo za malico. Polpeti so narejeni iz leče. V burger si pa lahko dodate še zelenjavo in namaze po vaši želji. V burgerju poleg polpeta iz leče jaz obožujem še vegansko majonezo in domač sočen paradižnik.
Naredite si danes malo drugačen burger!
Pripomočki za veganski burger:
- posoda za namakanje
- cedilo
- žlica in žlička
- palični mešalnik s posodo
- ponev za peko
- merilni lonček
- tehtnica
- posoda za kuhanje
- ožemalnik
- lopatica za obračanje poletov
- nož
Sestavine za veganski burger
Za 2 osebi oz. za 2 polpeta:
- 80 g rdeče leče (iz nje nastane cca. 250 g kuhane leče)
- 300 ml vode
- sol z začimbami
- pol žličke kurkume
- 40-60 g ovsenih kosmičev
- žlica limoninega soka
- olje za peko (jaz sem uporabila kokosovo maščobo)
- 2 sezamovi bonbeti za burgerje
- 1 manjši česen
Po želji še:
- veganska majoneza
- paradižnik
- list solate
- ajvar
- čebula
Kako pripravim veganske polpete
Naprej odtehtam lečo in jo namočim čez noč. Naslednji dan odlijem odvečno vodo (pomagam si s cedilom). V posodo stresem lečo in 300 ml vode. Lečo kuham približno 20 do 25 minut (oz. po navodilih proizvajalca – vsak proizvajalec ima namreč navedeno koliko čase se leča kuha). Če imate občutek, da manjka še malo vode, medtem, ko se leča kuha, jo lahko dolijete.
V palični mešalnih odtehtam 250 g kuhane leče, začimbe, česen in malo limoninega soka ter vse skupaj zmešam. Dodam še ovsene kosmiče in spet zmešam. Če se vam zdi masa preveč pusta, lahko dodate še malo tekočine, če se vam zdi pa preveč mehka pa dodajte še malo ovsenih kosmičev. Maso pustim še par minut stati, ker se bodo potem polpeti lažje oblikovali.
Ponev premažem s kokosovo maščobo in počakam, da se malo segreje. Iz mase z rokami oblikujem dva polpeta, ki ju položim na ponev. Pečem ju par minut na vsaki strani. Bombeti prerežem, ju namažem z vegansko majonezo, dodam lečin polpet ter čez njega položim rezino paradižnika. Lahko si dodate še kakšen list solate.
Veganski burger postrežem za kosilo.
Ugriznite danes v malo drugačen burger. Dober tek!