Alenka Kesar – Družinska sreča: malinova pita
Print Friendly, PDF & Email

Alenke Kesar, se najverjetneje spomnite kot Alenke Mirt, ki se je večini izmed nas najbolj vtisnila v spomin kot voditeljica oddaje Vizita, ki jo je ob nedeljah vodila na Pop tv. Morda je kdo med vami v roke prijel tudi njeno knjigo Čez Mavrico. Po tem, ko se je pred dobrim letom in pol poslovila od televizijskih zaslonov, je našla nove poslovne izzive in sedaj dela v agenciji Adrema, kjer sodeluje skupaj s svojim možem, Kamenkom Kesarjem. Vodi tudi različne dogodke in prireditve, je kolumistka treh revij in ostaja po srcu novinarka. Njene kolumne in pisanje si lahko preberete na njeni spletni strani Alenka Kesar, seveda pa jo lahko spremljate tudi preko Facebook strani.

Najrajši je skupaj s svojo razširjeno družino, v kateri jih je kar šest (poleg Alenke in njenega moža kar štirje otroci) in vsi zelo radi jedo. In Alenka še raje kuha zanje …

Ko smo Alenko pocukali za rokav in jo povprašali  po njenem najljubšem receptu, se je z veseljem odzvala in rekla, da nam bo zaupala recept za njeno malinovo pito, ki nariše nasmeh na obraz.
In veste kaj? Res ga! Masleno krhko testo in skutni nadev z malinami vas enostavno ne moreta pustiti ravnodušne.

Priprava malinove pite, ki jo je Alenka poimenovala kar Družinska sreča, je sila enostavna, okus pa zares nebeški. Zato jo le poskusite in tudi vi z njo razvajajte svoje najdražje.

Malinova pita po receptu Alenke Kesar.

Za malinovo pito po receptu Alenke Kesar potrebujete

Za testo:

  • 300 g mehke moke
  • 150 g sladkorja
  • 250 g masla (sobne temperature)
  • 1 jajce
  • 1 vaniljev sladkor
  • naribano  lupinico 1 limone
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška

Za nadev:

  • 500 g nepasirane skute
  • pol lončka kisle smetane (cca. 70 g)
  • 5 žličk sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • naribano lupinico 1 limone
  • kanček ruma (jaz sem ga uporabila 1 žlico)
  • 250 g malin (svežih ali zamrznjenih – sveže so seveda boljše)
  • cca. 1 dl sladke smetane (oziroma po občutku)

In še:

  • malo masla za mazanje pekača
  • malo moke za posip pekača
  • po želji kepica vaniljevega sladoleda/na porcijo

Potrebovali pa boste še

  • 2 večji posodi
  • ribežen
  • električni mešalnik z gnetilnimi metlicami (lahko tudi kuhinjski robot)
  • pekač za pite premera 28-30 cm (lahko je tudi štirikoten pekač)
  • žlico
  • električno pečico

Alenka Kesar malinovo pito pripravi takole

Opomba
Maslo naj bo sobne temperature, da bo lepo mehko in voljno za izdelavo testa.

Zmehčano maslo in sladkor penasto umešamo tako, da dobimo ”kremasto” zmes. Dodamo jajce, vaniljev sladkor in ponovno premešamo. Mešalniku sedaj namestimo gnetilne metlice (vilice) in zmesi postopoma dodajamo moko, kateri smo dodali pecilni prašek.

Vso moko dobro vmešamo v testo. Testo, ki ga dobimo, mora biti mehko, a ne lepljivo.

K dobljenemu testu naribamo limonino lupinico, ki jo prav vmešamo v testo (jaz sem za to uporabila kar silikonsko lopatko).

Priklopimo električno pečico in njeno temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica).
Pekač namažemo z maslom in ga nalahno posujemo z moko, da se testo ne bo prijelo pekača. na namazan in z moko posut pekač damo 3/4 testa.

In ga po njem čim bolj enakomerno razporedimo (ne pozabimo na robove). Preostalo testo bomo uporabili za svaljke, ki jih bomo položili na vrh pite.

Sedaj pripravimo nadev. Vse sestavine za nadev (skuta, maline, kisla smetana, sladkor, vaniljev sladkor, rum, limonina lupina in sladka smetana) enostavno zmešamo skupaj v posodi. Poskusimo, ali nam okus ustreza, če se nam zdi prekislo, lahko dodamo še malo sladkorja in po želji tudi sladke smetane (jaz sem je uporabila 1 dl, vi pa po okusu).

Nadev denemo čez testo, ki je že v pekaču in ga razporedimo po njem.

Iz preostanka testa med dlanmi oblikujemo svaljke in jih položimo čez vrh pite. Polagamo jih počez in povprek.

Malinovo pito pečemo pri 180 °C (ventilacijska pečica) 40 do 45 minut.

Alenka pravi, da pito nareže še toplo, saj nihče v družini ne zdrži, da bi počakal, da se pita ohladi. Zato zraven postreže tudi kepico vaniljevega sladoleda. Njenemu nasvetu sem sledila tudi jaz in …

Ahhhh … nebeško dobra malinova pita je to!

Vseeno pa namig – pita se hladna lepše reže, a kaj, ko je tako težkoooo počakati. 😉

Prijetno sladkanje in razvajanje brbončic vam želim!

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor