Najboljša rižota z gorgonzolo
Print Friendly, PDF & Email

Najboljša rižota z gorgonzolo je jed za vse ljubitelje kremastih rižot, ki si želite razvajati svoje brbončice. Odlikuje jo edinstven okus, ki ne bo pustil ravnodušnega niti najzahtevnejšega gurmana. Jed je hitro in enostavno pripravljena. Primerna je tudi za vegetarijance. Najboljša rižota z gorgonzolo, poslastica ob kateri boste uživali.

Najboljša rižota z gorgonzolo

Najboljša rižota z gorgonzolo – sestavine

(za 3 osebe)

  • 250 g riža
  • 200 g gorgonzole
  • 1 kocka za jušno osnovo (goveja)
  • 50 g masla
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 80 g parmezana
  • Belo vino (malvazija)

Najboljša rižota z gorgonzolo – pripomočki

  • večja kozica za kuho rižote
  • manjša kozica za jušno osnovo
  • kuhalnica
  • skleda
  • vilica

Najboljša rižota z gorgonzolo – postopek

Pripravimo blago jušno osnovo. V kozico nalijemo 1 liter vode in jo zavremo. Dodamo kocko za jušno osnovo in kuhamo 2 minuti na zmernem ognju.

Najboljša rižota z gorgonzolo

V skledi z vilico pretlačimo gorgonzolo in ji postopoma dodajamo smetano za kuhanje.

Najboljša rižota z gorgonzolo

V veliki kozici stopimo maslo na zmernem ognju. Maslu dodamo riž in veliko žlico belega vina. Riž pečemo na maslu približno 2 minuti, da vino izhlapi, pri tem riž ves čas mešamo.

Najboljša rižota z gorgonzolo

K rižu dodamo mešanico gorgonzole in smetane za kuhanje, ter polovico naribanega parmezana. Sestavine premešamo in vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo dokler se riž ne skuha (po navodilih proizvajalca). Med kuhanjem rižote ne mešamo, ker se sir lahko oprime kozice in zasmodi. Postrežemo posuto s preostalim delom parmezana. Okrasimo s parmezanom in svežim peteršiljem.

Najboljša rižota z gorgonzolo

Nasvet
Tako kuhana rižota ne bo sprijeta in suha, ampak bo imela lepo kremasto teksturo. Ljubitelji pikantnega lahko navadno gorgonzolo nadomestite s pikantno. Količino parmezana lahko prilagajate vašemu okusu.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

tinag

"Keep it simple..." in več je manj je moj moto pri kuhanju...

Dodaj odgovor