Najboljša rižota z gorgonzolo
Najboljša rižota z gorgonzolo je jed za vse ljubitelje kremastih rižot, ki si želite razvajati svoje brbončice. Odlikuje jo edinstven okus, ki ne bo pustil ravnodušnega niti najzahtevnejšega gurmana. Jed je hitro in enostavno pripravljena. Primerna je tudi za vegetarijance. Najboljša rižota z gorgonzolo, poslastica ob kateri boste uživali.
Najboljša rižota z gorgonzolo – sestavine
(za 3 osebe)
- 250 g riža
- 200 g gorgonzole
- 1 kocka za jušno osnovo (goveja)
- 50 g masla
- 200 ml smetane za kuhanje
- 80 g parmezana
- Belo vino (malvazija)
Najboljša rižota z gorgonzolo – pripomočki
- večja kozica za kuho rižote
- manjša kozica za jušno osnovo
- kuhalnica
- skleda
- vilica
Najboljša rižota z gorgonzolo – postopek
Pripravimo blago jušno osnovo. V kozico nalijemo 1 liter vode in jo zavremo. Dodamo kocko za jušno osnovo in kuhamo 2 minuti na zmernem ognju.
V skledi z vilico pretlačimo gorgonzolo in ji postopoma dodajamo smetano za kuhanje.
V veliki kozici stopimo maslo na zmernem ognju. Maslu dodamo riž in veliko žlico belega vina. Riž pečemo na maslu približno 2 minuti, da vino izhlapi, pri tem riž ves čas mešamo.
K rižu dodamo mešanico gorgonzole in smetane za kuhanje, ter polovico naribanega parmezana. Sestavine premešamo in vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo dokler se riž ne skuha (po navodilih proizvajalca). Med kuhanjem rižote ne mešamo, ker se sir lahko oprime kozice in zasmodi. Postrežemo posuto s preostalim delom parmezana. Okrasimo s parmezanom in svežim peteršiljem.
Pa dober tek!