Božične smrečice
Barvite božične smrečice pričarajo pravljično, praznično vzdušje. In ker je božič čas peke piškotov, je to priložnost, da poslikamo tudi piškote. Pustimo domišljiji in ustvarjalnosti prosto pot.
Božične smrečice – pripomočki:
- posoda za mešanje testa
- tehtnica
- pvc folija
- peki papir
- valjar
- pekač
- modelček za piškote smrečica
- žlica
- skodelica
Božične smrečice – sestavine:
Testo:
- 250 g gladke moke
- 125 g hladnega masla
- 2 rumenjaka
- 70 g sladkorja v prahu
Preliv:
- 50 g sladkorja v prahu
- 2 žlici kokosovega likerja
In še okraski po izbiri
Božične smrečice – postopek:
Iz sestavin za testo ugnetemo testo in ga damo v pvc folijo. Testo čimbolj sploščimo, ker bo potem valjanje lažje. Testo naj v hladilniku počiva vsa 2 uri ali še bolje čez noč.
Odvzamemo kos testa, ga preko pvc folije razvaljamo na 0,5 mm debeline in izrežemo smrečice. Ponavljamo dokler ne porabimo vsega testa. Smrečice preložimo na pekač obložen s peki papirjem in jih spečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 10 minut oz. odvisno od pečice. Pečene takoj previdno odstranimo iz pekača.
Med tem, ko se piškoti ohlajujejo, iz sladkorja in kokosovega likerja zmešamo sladkorni preliv.
Sladkorni preliv naj bo ravno prav tekoč, ne preredek in ne pregost. Reguliramo ga s sladkorjem v prahu in kokosovim likerjem. S pomočjo žlice ga nanesemo po celi površini piškota.
Za okrasitev božičnih smrečic se prepustimo domišljiji in materialu, ki ga imamo na razpolago. Jaz sem jih posula z dekorativnim kristalnim sladkorjem in okrasila z rdečimi božičnimi kroglicami.