Piškoti s črto
Piškoti s črto so enostavno pecivo, ki popestri videz krožnika s pecivom, saj so malo drugačnega izgleda. So hrustljavi in sladki. Pripravljeni iz sestavin, ki jih imamo povečini doma, priprava pa je enostavna in nam ne vzame veliko časa.
Piškoti s črto – pripomočki
- posoda za mesenje
- podlaga za valjanje
- valjar
- ročaj od kuhalnice
- nož
- žlička
- strgalo
- pečica
- papir za peko
- pekač
Piškoti s črto – sestavine
- 250 g moke
- 160 g masla
- 130 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- ščepec soli
- pol žličke pecilnega praška
- limonina lupinica
- 1 dl marmelade (okus po želji)
- mleti sladkor za posip
Piškoti s črto – postopek
Najprej zamesimo testo iz vseh sestavin, razen marmelade in sladkorja za posip. Na hladnem ga pustimo počivati najmanj eno uro.
Ko je testo spočito, ga razdelimo na štiri dele. Iz vsakega posebej oblikujemo “klobaso” in jo z valjarjem sploščimo ter z ročajem od kuhalnice (naj bo okrogel) vdolbemo “kanalček”, v katerega bomo kasneje nadevali marmelado. Vdolbina naj ne bo pregloboka.
Testo damo na papir za peko v pekač dovolj narazen, ker med peko naraste in se razširi. Vdolbine napolnimo z marmelado različnih barv.
Pekač postavimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 20 minut oz. tako dolgo, da se testo rahlo obarva. Še tople (ne vroče) razrežemo.
Po želji jih posujemo z mletim sladkorjem, ali pa tudi ne.
Piškote pustimo, da se ohladijo in že so pripravljeni za hrustanje. Včasih se niti ne ohladijo do konca, ko že izginjajo :).
Prijetno sladkanje!