Edinstvene kostanjeve tortice
Edinstvene kostanjeve tortice so točno take, kot jih opisuje ime: edinstvene. Nežna kostanjeva krema odlično dopolnjuje bogato aromo kavnega biskvita. To je kombinacije, ki vam bo odpihnila možgane. Morate jo poskusiti!
Edinstvene kostanjeve tortice – potrebščine:
- večjo in manjšo posodo za stepanje
- kuhinjsko tehtnico
- dve manjši posodici
- jedilno žlico
- metlico za stepanje
- ročni mikser
- menzuro
- peki papir
- modelčke za tortice (10 modelčkov premera 7,5 cm in 1 modelček premera 6 cm)
- 10 kvadratov folije za grafoskope velikosti 25 x 10 cm
- plastenka za vlaženje biskvita
- lij
Edinstvene kostanjeve tortice – sestavine:
Za 10 mini tortic potrebujemo:
Biskvit:
- 3 jajca
- 120 g sladkorja
- 30 g vanilijevega sladkorja
- 120 g gladke moke
- 10 g kakava v prahu
- 20 g fino mlete kave
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 2 jedilni žlici jogurta
Krema:
- 250 g kostanjevega pireja
- 180 g sladkorja
- 75 g vode
- 4 rumenjaki
- 1 čajna žlička pomarančne lupinice
- 250 g grškega jogurta
- 400 g stepene sladke smetane
- 6 listov želatine
Tekočina za vlaženje biskvita:
- 1 jedilna žlica instant kave
- 3 jedilne žlice sladkorja v prahu
- 1 dl vode
- 1 dl mleka
- 1 dl ruma
Okras:
- čokolada v prahu
- 10 čokoladnih kostanjčkov
- čokoladnih listkov
Edinstvene kostanjeve tortice – priprava:
Najprej pripravimo pekač, in sicer nanj položimo peki papir. Pečico segrejemo na 180°C.
Ločimo beljake in rumenjake. Beljake damo v manjšo posodo za stepanje, rumenjake pa v večjo. Beljakom dodamo polovico sladkorja in stepamo, da dobimo čvrst sneg.
Rumenjakom dodamo preostali sladkor in vanilijev sladkor ter stepamo, da dobimo rahlo zmes.
Posebaj zmešamo moko s kakavom in pecilnim praškom, to pa nato izmenično z jogurtom dodajamo rumenjakovi peni. Neprestano miksamo, vendar na najnižji hitrosti.
Ko smo dodali vso mešanico moke in ves jogurt premešamo še na najvišji hitrosti, da se vse sestavine gladko povežejo in dobimo srednje gosto, temno-rjavo testo, ki mu nato postopoma primešamo še sneg. Sneg primešamo z metlico za stepanje in pazimo, da testo ohrani zračnost.Testo nato porazdelimo v pripravljena pekača, poravnamo in spečemo na srednji rešetki.
Pečen biskvit zvrnemo iz pekačev ter ga z modelčki razrežemo na 10 večjih in 10 manjših krogcev. Biskvitne krogce pustimo ohlajati.
Kostanjev pire pripravimo po tem receptu in ga pretlačimo skozi sito, da se znebimo morebitnih delčkov lupine in da pire postane bolj gladek. Pire ohladimo v hladilniku.
Medtem pripravimo kremo, in sicer tako, da najprej v manjši skodelici v hladno vodo namočimo želatino in pustimo, da se zmehča. Zavremo sladkor in vodo, ter še vrel sirup med miksanjem vlijemo v rumenjake in penasto stepemo. Dodamo pomarančno lupinico ter namočeno želatino.
V maso med miksanjem dodamo ohlajen kostanjev pire. Tako se bo krema ohladila.
Nato ji z metlico primešamo grški jogurt in stepeno sladko smetano.
Kremo dobro premešamo z metlico in jo postavimo v hladilnik, da se nekoliko ohladi in strdi. Nekoliko ohlajeno kremo nadevamo v dresirno vrečko, v katero smo vstavili velik zvezdast nastavek.
Zdaj pripravimo tekočino za vlaženje biskvita: vodo zavremo. V plastenko s pomočjo lija stresemo instant kavo in sladkor ter ju prelijemo z vrelo vodo ter premešamo, da se kava in sladkor popolnoma raztopita. Nato dodamo mleko in rum ter ponovno premešamo.
Nato pripravimo delavno podlago: na večji pekač položimo modelčke za tortice in jim obode obložimo s pravokotniki prozorne folije.
Na dno položimo večje biskvitne krogce ter jih navlažimo s tekočino za vlaženje. Nanje nabrizgamo približno polovico kreme. Manjše biskvitne krogce položimo na spodnjo plast kreme, jih navlažimo s tekočino za vlaženje ter nanje nabrizgamo zgornjo plast kostanjeve kreme. Ker smo uporabili zvezdast nastavek na dresirni vrečki, bo zgornja plast lepa brez ravnanja.
Pripravljene kostanjeve tortice čez noč postavimo v hladilnik. Nato jih okrasimo s čokolado v prahu, čokoladnimi kostanjčki in čokoladnimi listki.
Dober tek!