Slastna jesenska kostanjeva juha
Kostanjeva juha je tisti del jeseni, ki ostane še dolgo v spominu. Je nežno kremasta in polna arome. Kostanjev pire lahko zamrznete in to čudovito juho postrežete tudi v hladnih zimskih dneh.
Slastna jesenska kostanjeva juha – pripomočki:
- lonec
- stiskalec za česen
- kuhalnica
- nož
- deska za rezanje
Slastna jesenska kostanjeva juha – sestavine:
- 350 g kostanjevega pireja
- 2 krompirja srednje velikosti
- 3 žlice olja
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- manjši košček gomolja zelene
- 1 jušna kocka
- 1,2 l vode
- 1 dl smetane za kuhanje
- ščepec muškatnega oreščka
- popečene kocke kruha
- popečena slanina
Slastna jesenska kostanjeva juha – postopek:
Kuhan in neolupljen kostanj z ostrim nožem prerežemo na pol in nato s stiskalcem česna stisnemo željeno količino kostanjevega pireja. Kostanj je lahko hladen, lahko ga skuhate že dan prej.
Čebulo in česen sesekljamo in prepražimo na olju.
Ko čebula zastekleni in česen zadiši, dodamo na kocke narezan krompir, gomolj zelene in pražimo cca. 5 minut. Nato dolijemo vode, dodamo jušno kocko in kuhamo, da se krompir zmehča.
Ko je krompir mehak, dodamo kostanjev pire, smetano za kuhanje, ščep muškatnega oreščka, preverimo, če je dovolj slano in s paličnim mešalnikom spasiramo v kremno juho.
Kostanjevo juho postrežemo z opečenimi kruhovimi kockami in s hrustljavo zapečeno slanino.
Mmmmm…..dober tek!