Čokoladni kostanjčki
Čokoladni kostanjčki so okusna različica kostanjevih kroglic. Kar je posebnega pri tem receptu je njihov izgled in velikost. Čokoladni kostanjčki so namreč “one-bite” sladica, ki je po izgledu identična glavni sestavini, ki jo potrebujemo za njihovo izdelavo – kostanju, njihov okus pa je naravnost božanski. Tako bomo naredili zelo prijeten vtis na goste, ki jih bodo na krožniku namesto navadnih kostanjevih kroglic, ki so zaradi običajne velikosti, neprijetne za prijemanje in uživanje, pričakali pravi kostanjčki, ki jih bodo zauživi v enem grižljaju.
Čokoladni kostanjčki – pripomočki:
- sito
- skleda
- večji raven krožnik ali podobna ravna podlaga
- vilica
- skodelica za topljenje čokolade
- zobotrebec ali vilica za fondue
- peki papir ali silikonska podlaga za valjanje
Čokoladni kostanjčki – sestavine:
- 250 g kostanjevega pireja
- 50 g masla
- 30 g sladkorja
- 20 g vanilijevega sladkorja
- 10 g piškotnih drobtin
- 1 čajna žlička rumove esence
Po potrebi:
- piškotne drobtine
- sladka smetana
Za preliv:
- 150 g jedilne čokolade
- 1 – 2 jedilni žlici mandljevega olja
Čokoladni kostanjčki – priprava:
Kostanjev pire pripravimo po tem receptu. Tako pripravljen pire pretlačimo skozi sito. Na tak način se znebimo morebitnih delčkov lupine, pire pa postane bolj gladek.
Maslo narežemo na koščke in nekoliko raztopimo, vendar ne popolnoma. Skupaj s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem, piškotnimi drobtinami in rumovo esenco ga primešamo kostanjeviemu pireju in z vilicami zmešamo v gladko maso.
Masa mora biti tako gosta, da jo lahko oblikujemo, vendar se nam mora nekoliko lepiti na roke. Če je pregosta jo razredčimo z malo sladke smetane, če je preredka, jo zgostimo s piškotnimi drobtinami. Oboje dodajamo po potrebi in po zelo majhnih količinah (čajnih žličkah). Konsistenca se namreč zelo hitro spreminja. Iz mase oblikujemo majhne kroglice v velikosti manjšega kostanja (približno 10 g) ter jih na večjem ravnem krožniku postavimo za kakšno uro v hladilnik, da se strdijo.
Nato kroglice oblikujemo v obliko kostanja, oziroma kapljice. Z obliko moramo pretiravati, saj se bo zaradi čokoladnega obliva oblika nekoliko izgubila. Kostanjčke ponovno postavimo v hladilnik, da se ponovno strdijo.
Medtem nad soparo raztopimo čokolado. Za topljenje čokolade uporabimo ozko in globoko posodico.
Ko se čokolada popolnoma raztopi ji primešamo olje in mešamo dokler ne dobimo gladke tekoče čokolade.
Nato iz hladilnika vzamemo ohlajene kostanjčke in jih s pomočjo palčke za ražnjiče ali vilice za fondue pomakamo v čokolado. Na palčko ali vilico jih nataknemo tako, da je koničast del kostanjčka obrnjen navzdol.
Tako jih pomočimo v čokolado in pazimo, da ostane okoli palčke krogec brez čokolade. Kostanjčke nato nežno stresemo, da odteče z njih odvečna čokolada, nato jih položimo na peki papir ali silikonsko podlago za valjanje. Kostanjčke ponovno postavimo v hladilnik in jih tam pustimo kakšno uro, lahko pa tudi čez noč. Čokolada se mora popolnoma ohladiti in strditi.
Tako pripravljene čokoladne kostanjčke lahko postrežemo kot samostojno “one-bite” sladico, ali kot okrasek na kostanjevih torticah.
Dober tek!