Edinstvene kostanjeve tortice
Print Friendly, PDF & Email

Edinstvene kostanjeve tortice so točno take, kot jih opisuje ime: edinstvene. Nežna kostanjeva krema odlično dopolnjuje bogato aromo kavnega biskvita. To je kombinacije, ki vam bo odpihnila možgane. Morate jo poskusiti!

edinstvene-kostanjeve-tortice (32)

Edinstvene kostanjeve tortice – potrebščine:

  • večjo in manjšo posodo za stepanje
  • kuhinjsko tehtnico
  • dve manjši posodici
  • jedilno žlico
  • metlico za stepanje
  • ročni mikser
  • menzuro
  • peki papir
  • modelčke za tortice (10 modelčkov premera 7,5 cm in 1 modelček premera 6 cm)
  • 10 kvadratov folije za grafoskope velikosti 25 x 10 cm
  • plastenka za vlaženje biskvita
  • lij

Edinstvene kostanjeve tortice – sestavine:

Za 10 mini tortic potrebujemo:

Biskvit:

  • 3 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 30 g vanilijevega sladkorja
  • 120 g gladke moke
  • 10 g kakava v prahu
  • 20 g fino mlete kave
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 2 jedilni žlici jogurta

Krema:

  • 250 g kostanjevega pireja
  • 180 g sladkorja
  • 75 g vode
  • 4 rumenjaki
  • 1 čajna žlička pomarančne lupinice
  • 250 g grškega jogurta
  • 400 g stepene sladke smetane
  • 6 listov želatine

Tekočina za vlaženje biskvita:

  • 1 jedilna žlica instant kave
  • 3 jedilne žlice sladkorja v prahu
  • 1 dl vode
  • 1 dl mleka
  • 1 dl ruma

Okras:

Edinstvene kostanjeve tortice – priprava:

Najprej pripravimo pekač, in sicer nanj položimo peki papir. Pečico segrejemo na 180°C.

Ločimo beljake in rumenjake. Beljake damo v manjšo posodo za stepanje, rumenjake pa v večjo. Beljakom dodamo polovico sladkorja in stepamo, da dobimo čvrst sneg.

edinstvene-kostanjeve-tortice (10)

Rumenjakom dodamo preostali sladkor in vanilijev sladkor ter stepamo, da dobimo rahlo zmes.

edinstvene-kostanjeve-tortice (4) edinstvene-kostanjeve-tortice (5)

Posebaj zmešamo moko s kakavom in pecilnim praškom, to pa nato izmenično z jogurtom dodajamo rumenjakovi peni. Neprestano miksamo, vendar na najnižji hitrosti.

edinstvene-kostanjeve-tortice (8)

Ko smo dodali vso mešanico moke in ves jogurt premešamo še na najvišji hitrosti, da se vse sestavine gladko povežejo in dobimo srednje gosto, temno-rjavo testo, ki mu nato postopoma primešamo še sneg. Sneg primešamo z metlico za stepanje in pazimo, da testo ohrani zračnost.Testo nato porazdelimo v pripravljena pekača, poravnamo in spečemo na srednji rešetki.

edinstvene-kostanjeve-tortice (11)

edinstvene-kostanjeve-tortice (9)

edinstvene-kostanjeve-tortice (13)

Pečen biskvit zvrnemo iz pekačev ter ga z modelčki razrežemo na 10 večjih in 10 manjših krogcev. Biskvitne krogce pustimo ohlajati.

edinstvene-kostanjeve-tortice (22)

Kostanjev pire pripravimo po tem receptu in ga pretlačimo skozi sito, da se znebimo morebitnih delčkov lupine in da pire postane bolj gladek. Pire ohladimo v hladilniku.

edinstvene-kostanjeve-tortice (33)

Medtem pripravimo kremo, in sicer tako, da najprej v manjši skodelici v hladno vodo namočimo želatino in pustimo, da se zmehča. Zavremo sladkor in vodo, ter še vrel sirup med miksanjem vlijemo v rumenjake in penasto stepemo. Dodamo pomarančno lupinico ter namočeno želatino.

edinstvene-kostanjeve-tortice (16)

V maso med miksanjem dodamo ohlajen kostanjev pire. Tako se bo krema ohladila.

edinstvene-kostanjeve-tortice (17)

Nato ji z metlico primešamo grški jogurt in stepeno sladko smetano.

edinstvene-kostanjeve-tortice (18) edinstvene-kostanjeve-tortice (19) edinstvene-kostanjeve-tortice (20)

Kremo dobro premešamo z metlico in jo postavimo v hladilnik, da se nekoliko ohladi in strdi. Nekoliko ohlajeno kremo nadevamo v dresirno vrečko, v katero smo vstavili velik zvezdast nastavek.

edinstvene-kostanjeve-tortice (25)

Zdaj pripravimo tekočino za vlaženje biskvita: vodo zavremo. V plastenko s pomočjo lija stresemo instant kavo in sladkor ter ju prelijemo z vrelo vodo ter premešamo, da se kava in sladkor popolnoma raztopita. Nato dodamo mleko in rum ter ponovno premešamo.

Nato pripravimo delavno podlago: na večji pekač položimo modelčke za tortice in jim obode obložimo s pravokotniki prozorne folije.

edinstvene-kostanjeve-tortice (34)

Na dno položimo večje biskvitne krogce ter jih navlažimo s tekočino za vlaženje. Nanje nabrizgamo približno polovico kreme. Manjše biskvitne krogce položimo na spodnjo plast kreme, jih navlažimo s tekočino za vlaženje ter nanje nabrizgamo zgornjo plast kostanjeve kreme. Ker smo uporabili zvezdast nastavek na dresirni vrečki, bo zgornja plast lepa brez ravnanja.

edinstvene-kostanjeve-tortice (26)

Pripravljene kostanjeve tortice čez noč postavimo v hladilnik. Nato jih okrasimo s čokolado v prahu, čokoladnimi kostanjčki in čokoladnimi listki.

edinstvene-kostanjeve-tortice (28)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor