Pšenične kroglice
Print Friendly, PDF & Email

Pšenične kroglice so sladica odličnega okusa, ki bo zagotovo navdušila vso vašo družino in prijatelje, kajti tega se v trgovini ne da kupiti. Sledite temu receptu in si privoščite odlične pšenične kroglice, ki bodo zadostovale za približno 20 oseb, oziroma pripravili boste nekaj več kot 1 kg pšeničnih kroglic.

Pripomočki za pšenične kroglice:

  • mesoreznica za mletje mesa ali močnejši sekljalnik
  • papirnati modelčki za mafine velikosti 25 mm x 50 mm, če boste delali večje kroglice

Sestavine za pšenične kroglice

  • 500 g bio pšenice
  • 500 g mletih orehov
  • 500 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • nastrgana lupina ene limone
  • 0,5 dl ruma
  • 1 zvrhana čajna žlička mletega muškatnega oreščka

In še (te sestavine niso obvezne):

  • 2 dl sladke smetane za stepanje
  • mleti lešniki
  • čokoladni ostržki (ali stopljena čokolada)
  • kokosova moka, …

Kako pripravimo pšenične kroglice

Najprej pripravimo bio pšenico in sicer tako, da odtehtano količino pšenice prelijemo z mrzlo vodo in pustimo, da se namaka 24 ur.

Namočeno pšenico precedimo skozi cedilo, stresemo v lonec, dolijemo vodo, da prekrije vso pšenico in postavimo na štedilnik.

Ko zavre, na srednje močnem ognju pšenico kuhamo 3 ure in pri tem pazimo, da pšenica ne ostane brez vode, zato jo po potrebi dolijemo in premešamo ter kuhamo naprej. Po poteku tega časa še vročo, kuhano pšenico precedimo skozi cedilo in pustimo,a se nekoliko ohladi.

Tako pripravljeno in na pol ohlajeno pšenico s pomočjo mesoreznice zmeljemo. Če imamo dober sekljalnik, lahko uporabimo tudi tega. Pomembno je, da se pšenica po mletju ali sekljanju spremeni v kašasto obliko.

Tako zmleto pšenicodamo v večjo posodo ter dodamo muškatni orešček, orehe, sladkor, vaniljev sladkor, nastrgano limonino skorjico in rum. Vzamemo žlico in vse sestavine premešamo.

Premešane sestavine nato pregnetemo še z rokami tako, da dobimo mehko in nekoliko lepljivo maso.

Sedaj je čas, da se odločimo ali želimo pripraviti majhne kroglice v velikosti grižljaja ali večje kroglice. Če se odločimo za večje kroglice, vzamemo papirnate modelčke za mafine in si jih razporedimo po pladnju ali krožniku. Kroglice oblikujemo tako, da zajamemo približno eno zvrhano jušno žlico, pripravljene mase in jo med dlanmi oblikujemo v kroglico.

Oblikovane kroglice polagamo v papirnate modelčke. Če se odločimo, lahko  naredimo majhne, grižljaju primerne kroglice, ki jih odlagamo na pladenj ali krožnik.

Po enakem postopku porabimo vso pripravljeno maso.

Če smo oblikovali velike kroglice jih pred postrežbo po želji lahko okrasimo še z malo stepene sladke smetane in posujemo s sesekljanimi lešniki.

V primeru, da se odločimo za male kroglice le-teh ne polagamo an papirnate modelčke, ampak oblikovane kroglice povaljamo bodisi v kokosovi moki, čokoladnih mrvicah ali ostružkih, sesekljanih lešnikih, oblijemo s stopljeno čokolado, …

Pšenične kroglice so pripravljene. Postavimo jih v hladilnik in pustimo čez noč.

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor