Puranja rolada s panceto
Za to božansko jed potrebujemo en velik puranji, res tanek zrezek, panceto, sušene paradižnike in sir. Pa bo odličen obrok, primeren za vsako priložnost, na mizi.
Puranja rolada s panceto je odlična tako topla, postrežena takoj po pečenju, kot tudi hladna, narezana na tanke rezine.
Pripomočki za puranjo rolado s panceto:
- kuhinjska vrvica
- papir za peko
- pečica
Sestavine za puranjo rolado s panceto:
Za 4 osebe:
- 600 g puranjega mesa (1 ali dva velika zrezka)
- 7 rezin sušenih paradižnikov
- 200 g sira (poljubnega)
- 100 g pancete
- sol
- poper
- 4 žlice olja
Premaz:
- 1 žlička medu
- 2 žlički gorčice (1 žlička klasične gorčice, 1 žlička polnozrnate gorčice)
Postopek za puranjo rolado s panceto:
Do res velikega puranjega zrezka (približno 600 g) lahko pridemo na dva načina. Ali da v kakšni mesnici prosimo mesarja, da se potrudi in nam odreže tak zrezek. Ali da kupimo puranja prsa in z res ostrim nožem iz njih sami izrežemo zrezek.
Kadar nimamo teh možnosti, lahko vzamemo tudi dva malo manjša zrezka in bomo imeli dve malo manjši roladi.
Zrezek damo med dve plasti folije za živila ali papirja za peko in ga potolčemo res do tankega. Debelina naj ne presega 5 milimetrov.
Zrezek na spodnji strani rahlo solimo in popramo. Nato si naredimo premaz iz medu in gorčice ter zrezek na zgornji strani na tanko premažemo.
Sedaj si pripravimo panceto ali katero drugo suho mesnino, naribamo sir in na drobne koščke narežemo sušene paradižnike. Sušene paradižnike lahko vzamemo tako tiste iz olja (in jih dobro odcedimo) ali pa klasične sušene in zapakirane brez olja.
Prvo s panceto prekrijemo zgornji del zrezka, nato preko posujemo sir in na vrh še sušene paradižnike.
Sedaj zrezek previdno zrolamo v rolado in ga s kuhinjsko vrvico povežemo. Tako bo manj možnosti, da se nam bo med peko odprl in se bo sir izcedil.
Puranjo rolado s panceto sedaj na vroče segretem olju na hitro od zunaj popečemo iz vseh strani. To traja približno 5 minut.
Ko je popečena, jo premaknemo v pekač, prelijemo s tem oljem in sokom, v katerem smo jo popekli ter zalijemo z 1 dl vode.
Pečemo jo v naprej ogreti klasični pečici na 180 °C, 30 minut. Po tem času jo vzamemo iz pečice, polijemo z njenim lastnim sokom, ki ga je spustila med pečenjem.
Nato jo še pečemo 15 minut, da dobi lepo zlato rjavo skorjico.
Ko je pečena jo zavijemo v alu folijo za 7 do 10 minut in pustimo počivati. Nato jo narežemo na poljubne rezine in postrežemo.
Zraven lahko postrežemo vse od pečene polente, do raznih krompirjevih prilog, kvinoje s popečeno zelenjavo, cvetačni riž, itd.
Dober tek! 😊