Odlična francoska solata
Print Friendly, PDF & Email

Francoska solata je klasika, ki jo nekateri obožujejo, drugi pa je sploh ne marajo. Sama sem bila dolgo med slednjimi, a pred časom se je to spremenilo in že kar nekaj let sem velika ljubiteljica te jedi.

Vedno je zelo okusno francosko solato pripravila moja mami, ki me je tudi naučila, kako se jo naredi. Poudarila je, da morajo sestavine biti narezane na zelo majhne koščke, kar pridno upoštevam še danes, saj mi ta solata z velikimi koščki zelenjave ne tekne tako.

Ta recept ima še eno posebnost: poleg zelenjave sta v njej le majoneza in sol – in nič drugega. Manj je več, mora pa tisto, kar je notri, biti kvalitetno – in narezano na majhne koščke. 🙂 To sta skrivnosti moje odlične francoske solate.

odlična francoska solata

Pripomočki za francosko solato:

  • večja posoda za mešanje sestavin

Sestavine za francosko solato:

Za približno 1,5 kg solate:

  • 6 jajc (velikosti L)
  • 350 g krompirja
  • 430 g korenja
  • 120 g kislih kumaric
  • 220 g kuhanega graha
  • 1,5 žličke soli
  • 263 g (280 ml) majoneze (uporabljam majonezo Thomy v dozirni vrečki)

Postopek za francosko solato:

Za to okusno solato damo najprej kuhat krompir. 350 g krompirja (ti naj bodo približno enako veliki, da bodo enakomerno kuhani) položimo v posodo in čeznje nalijemo toliko vode, da je ves krompir pokrit. Dodamo pol žličke soli in povišamo temperaturo, da voda zavre. Kuhamo tako dolgo, da je krompir mehek, ko ga prebodemo z vilicami. Sama uporabljam lonec na pritisk, kar kuhanje pospeši.

odlična francoska solata

Olupimo 430 g korenja in ga narežemo na zelo majhne kockice. Vsujemo jih v posodo in nalijemo vodo, ki jo solimo s pol žličke soli. Korenje damo kuhat – ko voda zavre, temperaturo znižamo, tako da se korenje še dobrih 5 minut kuha na zmerni temperaturi, nato pa ga odcedimo in ohladimo.

odlična francoska solata

Medtem damo kuhat jajca. 6 jajc položimo v dovolj veliko posodo in dolijemo hladno vodo. Posodo pristavimo na štedilnik in ko zavre, temperaturo znižamo in kuhamo še 8 minut. Nato vodo previdno odlijemo in nalijemo hladno vodo, v kateri naj se jajca ohladijo. Ko so ohlajena, jih olupimo in narežemo na do pol cm velike koščke. Stresemo jih v večjo skledo, v kateri bomo lahko zmešali vse sestavine.

odlična francoska solata

Zdaj na koščke narežemo kisle kumarice. Odrežemo jim oba konca in jih prerežemo po dolgem, tako da dobimo ozke trakce, ki jih narežemo na kockice. Velike naj bodo približno 3 ali 4 mm. Dodamo jih v skledo z jajci. Previdno premešamo z žlico.

odlična francoska solata

K sestavinam za francosko solato zdaj dodamo kuhano in ohlajeno korenje ter kuhan, olupljen in na največ pol cm velike koščke narezan krompir. Vse nežno premešamo.

odlična francoska solata

Na koncu priprave francoske solate dodamo 220 g kuhanega graha in pol žličke soli. Ponovno premešamo, da se sestavine združijo.

odlična francoska solata

Manjka le še zadnja sestavina – majoneza. Dodamo jo 280 ml in ponovno z občutkom premešamo.

odlična francoska solata

Tako, francoska solata je pripravljena. Zdaj posodo, v kateri smo zmešali sestavine za solato, pokrijemo s pokrovom. Če ga nimamo, si pomagamo tako, da čeznjo postavimo krožnik ali desko – tako se izognemo uporabi plastične folije. Posodo s solato postavimo na hladno – najboljša je naslednji dan. Takrat jo poskusimo in po potrebi dodamo še malo soli. Dober tek!

odlična francoska solata

Poleg narezka pa lahko kot malo drugačen prigrizek ponudimo marinirano mocarelo.

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor