Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo
Print Friendly, PDF & Email

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo sem prvič jedla pri partnerju doma na nedeljskem kosilu. Ko sem videla, kaj njegova mama pripravlja, se kar nisem mogla načudit: surova čebula v pire krompir? Ampak ja, čim sem poskusila, sem vedela, da bo to moja nova najljubša priloga. Čebula krompirju doda prijetno pikantnost, puhasta struktura pa se izredno lepo dopolnjuje s hrustljavostjo čebule. Zato se tudi doda surovo, ne kuhano, saj se s kuhanjem izgubi ta zanimiv priokus.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo – sestavine

Za 1-2 osebi:

  • 300 g krompirja
  • ščepec soli
  • 80 ml mleka (oziroma po občutku)
  • 50 g masla
  • 1/4 večje čebule oziroma po okusu
  • pol šopa svežega peteršilja

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo – postopek

Olupite in umijte krompir. Narežite ga na kocke.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

V tem času v posodi zavrite vodo, jo posolite in vanjo stresite krompir. Vode naj bo toliko, da je krompir pokrit.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Na zelo majhne kockice narežite čebulo (glede na količino krompirja povečajte tudi količino čebule).

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Ko je krompir dovolj mehak, (10-12 minut kuhanja oziroma odvisno od velikosti kosov in sorte kromprija) ga odcedite in stresite nazaj v posodo.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Najprej ga malo pretlačite.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Nato dodajte maslo in mleko ter še malo soli (po želji).

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Nadaljujte s tlačenjem, ki vam bo lahko vzelo kar nekaj časa, saj si želimo, da je pire res puhast in gladek.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Na koncu dodajte še surovo čebulo in še enkrat premešajte.

 

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Čez pire potresite nasekljan peteršilj in postrezite.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo služi kot priloga k mesnim ali ribjim jedem, sama pa ga z užitkom pojem tudi samo z ogromno skledo solate.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Nina Jesih

Na kratko, sem kuratorka in koordinatorka projektov v produkcijski hiši in zelo zelo rada jem. Hkrati pa imam tudi svoje podjetje, kjer učim ženske, kako se znebiti stresa na naraven način in kako poskrbeti zase brez slabe vesti. Še predobro vem, kako nezdrava ter prazna hrana vplivata na naše telo in psiho, zato zelo rada eksperimentiram z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha, da se lahko lahkotno spoprimem z vsakodnevnimi izzivi.

Dodaj odgovor