Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo
Print Friendly, PDF & Email

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo sem prvič jedla pri partnerju doma na nedeljskem kosilu. Ko sem videla, kaj njegova mama pripravlja, se kar nisem mogla načudit: surova čebula v pire krompir? Ampak ja, čim sem poskusila, sem vedela, da bo to moja nova najljubša priloga. Čebula krompirju doda prijetno pikantnost, puhasta struktura pa se izredno lepo dopolnjuje s hrustljavostjo čebule. Zato se tudi doda surovo, ne kuhano, saj se s kuhanjem izgubi ta zanimiv priokus.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo – sestavine

Za 1-2 osebi:

  • 300 g krompirja
  • ščepec soli
  • 80 ml mleka (oziroma po občutku)
  • 50 g masla
  • 1/4 večje čebule oziroma po okusu
  • pol šopa svežega peteršilja

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo – postopek

Olupite in umijte krompir. Narežite ga na kocke.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

V tem času v posodi zavrite vodo, jo posolite in vanjo stresite krompir. Vode naj bo toliko, da je krompir pokrit.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Na zelo majhne kockice narežite čebulo (glede na količino krompirja povečajte tudi količino čebule).

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Ko je krompir dovolj mehak, (10-12 minut kuhanja oziroma odvisno od velikosti kosov in sorte kromprija) ga odcedite in stresite nazaj v posodo.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Najprej ga malo pretlačite.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Nato dodajte maslo in mleko ter še malo soli (po želji).

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Nadaljujte s tlačenjem, ki vam bo lahko vzelo kar nekaj časa, saj si želimo, da je pire res puhast in gladek.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Na koncu dodajte še surovo čebulo in še enkrat premešajte.

 

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Čez pire potresite nasekljan peteršilj in postrezite.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo služi kot priloga k mesnim ali ribjim jedem, sama pa ga z užitkom pojem tudi samo z ogromno skledo solate.

Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Nina Jesih

Sem umetnostna zgodovinarka ter kuratorka iz Ljubljane in zelo rada jem. Še posebej nezdravo hrano, zato jo poskušam usklajevati z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha.

Dodaj odgovor