Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo
Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo sem prvič jedla pri partnerju doma na nedeljskem kosilu. Ko sem videla, kaj njegova mama pripravlja, se kar nisem mogla načudit: surova čebula v pire krompir? Ampak ja, čim sem poskusila, sem vedela, da bo to moja nova najljubša priloga. Čebula krompirju doda prijetno pikantnost, puhasta struktura pa se izredno lepo dopolnjuje s hrustljavostjo čebule. Zato se tudi doda surovo, ne kuhano, saj se s kuhanjem izgubi ta zanimiv priokus.
Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo – sestavine
Za 1-2 osebi:
- 300 g krompirja
- ščepec soli
- 80 ml mleka (oziroma po občutku)
- 50 g masla
- 1/4 večje čebule oziroma po okusu
- pol šopa svežega peteršilja
Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo – postopek
Olupite in umijte krompir. Narežite ga na kocke.
V tem času v posodi zavrite vodo, jo posolite in vanjo stresite krompir. Vode naj bo toliko, da je krompir pokrit.
Na zelo majhne kockice narežite čebulo (glede na količino krompirja povečajte tudi količino čebule).
Ko je krompir dovolj mehak, (10-12 minut kuhanja oziroma odvisno od velikosti kosov in sorte kromprija) ga odcedite in stresite nazaj v posodo.
Najprej ga malo pretlačite.
Nato dodajte maslo in mleko ter še malo soli (po želji).
Nadaljujte s tlačenjem, ki vam bo lahko vzelo kar nekaj časa, saj si želimo, da je pire res puhast in gladek.
Na koncu dodajte še surovo čebulo in še enkrat premešajte.
Čez pire potresite nasekljan peteršilj in postrezite.
Hrustljav in puhast pire krompir s čebulo služi kot priloga k mesnim ali ribjim jedem, sama pa ga z užitkom pojem tudi samo z ogromno skledo solate.