Pečen kunčji hrbet v mandarinini marinadi
Print Friendly, PDF & Email

Pečen kunčji hrbet v mandarinini marinadi postrežen z basmati rižem in solato je obrok, ki preprosto govori vse jezike. Sicer pusto in suho kunčje meso je eno najbolj zdravih vrst mesa. Brez izrazitega okusa naravnost kliče po drugačnosti. Sočne mandarine, reduciran balzamični kis in sol bodo poskrbeli za prijetno sladko slano dogodivščino in vas popeljali v deželo gurmanske fantazije.

Pečen kunčji hrbet v mandarinini marinadi – pripomočki:

  • nož za čiščenje zelenjave
  • deska
  • ožemalnik agrumov
  • ognjevaren pekač s pokrovom
  • posoda za kuhanje riža
  • pripomoček za mešanje

Pečen kunčji hrbet v mandarinini marinadi – sestavine:

  • 350 do 400 g kunčjega hrbta s kostjo
  • 150 g korenja
  • 50 g čebule (3 majhne čebule)
  • 2 celi ne škropljeni mandarini
  • 1 vejica zelene
  • jušna žlica in pol reduciranega balzamičnega kisa
  • sol po okusu

Če so mandarine ne škropljene lahko v pekač dodate tudi eno lupino. Čas mariniranja 2 do 3 ure, čas peke 1 ura in pol na 170° C. Količine so primerne za dve osebi.

Kot prilogo ponudite bel riž basmati.

  • 2dl riža basmati
  • voda za kuhanje
  • sol po okusu

Pečen kunčji hrbet v mandarinini marinadi – postopek priprave:

Prerežite mandarini in stisnite sok. V manjšo posodo poleg soka dodajte še reduciran balzamični kis, malo soli in vejico sveže zelene. V pripravljeno marinado položite cel kunčji hrbet s kostjo in ga ob večkratnem obračanju pustite v marinado približno dve uri.

Očistite čebulo in korenje ter ju narežite na poljubne kose. Vso zelenjavo položite na dno pekača s pokrovom. Preko položite mariniran kunčji hrbet in v pekač zlijte vso marinado. Ob rob lahko dodate tudi na kose pretrgano lupino ene mandarine. Pokrijte in pecite v predhodno ogreti pečici na 160° C eno uro.

Po eni uri odstranite lupino mandarine, meso prelijte s sokom, ki se je nabral v pekaču ter pecite še vsaj pol ure.

Medtem ko se meso še peče pristavite osoljeno vodo in skuhajte basmati riž. Očistite in pripravite tudi svežo solato po vaši izbiri. Pečenemu kunčjemu hrbtu v mandarinini marinadi odstranite kosti. Dobili boste dva lepa fileja, ki ju položite na dva krožnika, dodajte kuhan basmati riž, prelijte z mandarinino omako, ki je nastala pri peki. Ob rob dodajte še pečene korenčke in čebulice. Ponudite z zeleno solato.

Pameten nasvet
Ko je sezona mandarin na višku in dobite neškropljene mandarine jih je vsekakor vredno nekaj prihraniti za poznejše kulinarične dobrote. Sama cele mandarine kar zamrznem, pozneje pa jih uporabim za sladice in slane jedi.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kunčje meso je eno najbolj zdravih virov beljakovin, vsebuje malo maščobe in ima dobro aminokislinsko sestavo. Meso je pusto in brez izrazitega okusa, prijetno mehko. Zato je idealno za pripravo s kakšno posebno marinado ali omako. Kunčje meso brez zadržkov lahko uživajo tudi diabetiki, namesto korenja pa k peki naj dodajo kakšno drugo vrsto zelenjave saj ima termično obdelano korenje visok glikemični indeks in ni primerno za diabetike. Diabetiki naj zamenjajo tudi prilogo (rjavi riž, krompir, parjena zelenjava). Takšen obrok je ob dodatku sveže solate primeren tudi za shujševalne diete in ohranjanje zdrave telesne teže.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor