Pečen kunčji hrbet v mandarinini marinadi
Pečen kunčji hrbet v mandarinini marinadi postrežen z basmati rižem in solato je obrok, ki preprosto govori vse jezike. Sicer pusto in suho kunčje meso je eno najbolj zdravih vrst mesa. Brez izrazitega okusa naravnost kliče po drugačnosti. Sočne mandarine, reduciran balzamični kis in sol bodo poskrbeli za prijetno sladko slano dogodivščino in vas popeljali v deželo gurmanske fantazije.
Pečen kunčji hrbet v mandarinini marinadi – pripomočki:
- nož za čiščenje zelenjave
- deska
- ožemalnik agrumov
- ognjevaren pekač s pokrovom
- posoda za kuhanje riža
- pripomoček za mešanje
Pečen kunčji hrbet v mandarinini marinadi – sestavine:
- 350 do 400 g kunčjega hrbta s kostjo
- 150 g korenja
- 50 g čebule (3 majhne čebule)
- 2 celi ne škropljeni mandarini
- 1 vejica zelene
- jušna žlica in pol reduciranega balzamičnega kisa
- sol po okusu
Če so mandarine ne škropljene lahko v pekač dodate tudi eno lupino. Čas mariniranja 2 do 3 ure, čas peke 1 ura in pol na 170° C. Količine so primerne za dve osebi.
Kot prilogo ponudite bel riž basmati.
- 2dl riža basmati
- voda za kuhanje
- sol po okusu
Pečen kunčji hrbet v mandarinini marinadi – postopek priprave:
Prerežite mandarini in stisnite sok. V manjšo posodo poleg soka dodajte še reduciran balzamični kis, malo soli in vejico sveže zelene. V pripravljeno marinado položite cel kunčji hrbet s kostjo in ga ob večkratnem obračanju pustite v marinado približno dve uri.
Očistite čebulo in korenje ter ju narežite na poljubne kose. Vso zelenjavo položite na dno pekača s pokrovom. Preko položite mariniran kunčji hrbet in v pekač zlijte vso marinado. Ob rob lahko dodate tudi na kose pretrgano lupino ene mandarine. Pokrijte in pecite v predhodno ogreti pečici na 160° C eno uro.
Po eni uri odstranite lupino mandarine, meso prelijte s sokom, ki se je nabral v pekaču ter pecite še vsaj pol ure.
Medtem ko se meso še peče pristavite osoljeno vodo in skuhajte basmati riž. Očistite in pripravite tudi svežo solato po vaši izbiri. Pečenemu kunčjemu hrbtu v mandarinini marinadi odstranite kosti. Dobili boste dva lepa fileja, ki ju položite na dva krožnika, dodajte kuhan basmati riž, prelijte z mandarinino omako, ki je nastala pri peki. Ob rob dodajte še pečene korenčke in čebulice. Ponudite z zeleno solato.