Palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom
Print Friendly, PDF & Email

Palačinke!!! Le kdo jih nima rad? So edinstvena sladica za katero ni potrebno veliko sestavin in prav tako ne časa, še manj pa znanja. Spečemo jih lahko za zajtrk, malico, za sladico po kosilu ali za k popoldanski kavici. Če nas prime močna želja po palačinkah, si jih lahko privoščimo tudi sredi noči, kajti gotove so res zelo hitro. Tisto najboljše pri palačinkah pa je, da se lahko prepustimo domišljiji in jih polnimo s čimer koli. Palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom so enostavno najboljše, skoraj že kraljevske.

palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom

Palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom – pripomočki:

 • ponev za palačinke (moja ima premer dna 22 cm)

Palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 10 palačink oz. odvisno od velikosti ponve

Masa za palačinke:

 • 300 ml mleka
 • 150 ml radenske
 • 3 jajca
 • 220 g ostre moke
 • 1 žlica olja
 • ščep soli

Sadni preliv:

 • 500 sadnega žele preliva palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom

Opombe: Sama velikokrat kupim že pripravljen sadni žele preliv iz mešanega sadja. Vendar, če ga nimamo pri roki, sadni preliv naredimo sami, npr. sadje katerega imamo doma (maline, ribez, višnje …) z dodatkom sladkorja pokuhamo. Tekočine ne dodajamo, ker želimo bolj gost preliv.

Vaniljeva krema:

 • 800 ml mleka
 • 3 jajca
 • 160 g sladkorja
 • 16 g vaniljevega sladkorja (ali še bolje strok vanilje)
 • 120 g ostre moke

In še:

 • malo olja za pečenje

Palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom – postopek:

Vse sestavine za maso za palačinke zmešamo v homogeno testo. Masa naj bo bolj redka. 15 minut jo pustimo počivati in nato spečemo palačinke. V ponev kanemo kapljico olja in segrejemo do vročega. Palačinko pečemo cca 2 minuti na eni strani in 2 minuti na drugi. Če pečemo na indukciji, je najbolj primerna številka 6. Pečene palačinke odlagamo na krožnik in jih pokrijemo z pokrovko primerne velikosti.

 

palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom

Ko imamo vse palačinke pečene, skuhamo vaniljevo kremo. Od mleka odvzamemo 50 ml, ostalega nalijemo v posodo za kuhanje.

Jajca, sladkor in vaniljev sladkor stepemo. Nato dodamo 50 ml mleka in moko. Zmešamo v gladko kremo za kuhanje.

palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom

Ob segrevanju mleka, pazimo da se nam ne prismodi. Ko je mleko tik pod vreliščem, prilijemo maso za kremo in ves čas mešamo. Kuhamo in mešamo tako dolgo, da se zgosti v gosto vaniljevo kremo.

Kremo damo na stran, da se nekoliko ohladi. Pozor! Prstke vstran, namreč krema je tako dobra, da obstaja bojazen, da jo že prej pojeste.

palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom

Ko se je krema nekoliko ohladila, lahko je še topla, namažemo palačinke. Na vsako palačinko damo 2 žlici kreme in jo premažemo po celi površini. Nato je preložimo čez polovico in nato še še enkrat, tako da dobimo obliko prtička.

palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivomPo vrhu jih prelijemo s sadnim žele prelivom. Lahko uporabimo kupljen sadni preliv ali ga naredimo sami, tako da sadje katerega imamo doma, npr. maline, višnje, ribez … z dodatkom sladkorja pokuhamo. Tekočine ne dodajamo, ker želimo gost preliv.

palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom

Slastna vaniljeva krema in kisel okus sadnega preliva, bosta naredila palačinke nadvse okusne. Če želimo jih lahko posujemo še s sladkorjem v prahu.

Palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom postrežemo na krožniku.

palačinke z vaniljevo kremo in sadnim prelivom

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor