Jagodni razpokančki
Print Friendly, PDF & Email

Razpokančki ali razpokanci, kot jim pravijo nekateri, so postali zadnja leta prava stalnica pri nas. Jagodne razpokančke morate poskusiti, če ste ljubitelj piškotov. So enostavni za pripravo, zato jih lahko pripravijo tudi začetniki. Kljub enostavni pripravi, vseeno zahtevajo nekoliko več časa za pripravo. So neverjetno mehki in se kar topijo v ustih. Primerni so za vse letne čase kot tudi za vse priložnosti.

Jagodni razpokančki – pripomočki:

  • ročni mikser ali kuhinjski robot
  • posoda
  • blender ali multipraktik
  • nizek pekač od pečice
  • peki papir
  • kuhinjska folija
  • dva krožnika
  • žlica
  • kuhinjska tehtnica
  • pečica

Jagodni razpokančki – sestavine:

Za približno 35 piškotov

Za testo:

  • 100 g stopljenega masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 100 g jagod
  • polovico praška za puding z okusom jagoda (20 g)
  • 250 g gladke moke
  • žlica pecilnega praška

Za povaljati:

  • kristalni sladkor
  • sladkor v prahu

Jagodni razpokančki – priprava:

Najprej penasto umešamo sladkor in maslo.

Zmiksamo jagode. Lahko uporabite sveže ali zmrznjene jagode. Če boste uporabili zmrznjene, jih ni potrebno pred uporabo odtaljevati.

K maslu in sladkorju dodamo jajce, jagodno kašo, prašek za puding in moko s pecilnim praškom. Vse skupaj dobro premešamo. Dobimo testo, ki je bolj mehko. Testo pustimo v posodi, ki pa ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in ga damo v hladilnik vsaj za nekaj ur. Še bolje je, če ga v hladilniku pustimo kar čez noč.

Klasično pečico prižgemo na 180 °C, da se med pripravo segreje. Iz hladne mase izoblikujemo kroglice, ki jih najprej povaljamo v kristalnem sladkorju, nato še v sladkorju v prahu. Če imate težave z oblikovanjem kroglic, vam priporočam, da si roke med pripravo večkrat splahnite z mrzlo vodo, tako se vam bo masa manj prijemala na roke.

Kroglice zložimo na pekač, katerega smo obložili s peki papirjem. Pazimo, da jih ne položimo preveč skupaj, saj se med peko ralezejo.  Pečemo jih približno 12 minut. Ko so pečeni, jih pustimo na pekaču, da se popolnima ohladijo. Nato jih zložimo v posodo za piškote.

Opomba
Količino sladkorja lahko poljubno spreminjate. Če boste uporabljali sladke jagode, lahko dodate samo 120 g sladkorja. Če boste uporabljali kisle jagode kot sem jih jaz, ne spreminjate količine sladkorja, ki je zapisan pod sestavinami.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor