Polnozrnati borovničevi žepki
Polnozrnati borovničevi žepki so odličen prigrizek za vsak dan. Zelo priročne so tudi kot malica v službi ali v šoli. Z njimi bomo brez slabe vesti razveselili otroke … in sebe. Borovnice lahko po želji zamenjamo z jagodami, malinami ipd.
Polnozrnati borovničevi žepki – pripomočki:
- 2 plastični posodi
- lonček
- žlica, žlička, nož
- metlica
- pekač
- peki papir
- palični mešalnik ali blender
- kuhinjska tehtnica
Polnozrnati borovničevi žepki – sestavine:
- 120 ml kokosovega olja
- 120 ml javorjevega sirupa
- 1 jajce
- 220 g polnozrnate moke
- 50 g ovsenih kosmičev
- vaniljin sladkor
- pol pecilnega praška
- 100 g borovnic (svežih ali zamrznjenih)
- 2 čajni žlički sladkorja
- 1 čajna žlička koruznega škroba
- 1 žlica vode
Polnozrnati borovničevi žepki – postopek:
Najprej pripravimo testo. V večji posodi z metlico zmešamo kokosovo olje, javorjev sirup in jajce.
V drugi posodi zmešamo moko, kosmiče, vaniljin sladkor in pecilni prašek. Suhe sestavine z metlico vmešamo v mešanico z jajcem. Maso damo za 1 uro v hladilnik (sprva se nam masa ne bo zdela nič kaj kompaktna, vendar bo po eni uri v hladilniku že primerna za gnetenje).
Medtem borovnice in dve žlici sladkorja malo pokuhamo na zmernem ognju. Damo jih v blender ali jih zmešamo s paličnim mešalnikom. Damo jih nazaj v lonček, dodamo žlico vode in žličko koruznega škroba in jih še kakšnih 5 minut kuhamo na zmernem ognju. Pustimo, da se malo ohladijo.
Ko je testo ohlajeno, najprej segrejemo pečico na 200°C. Nato testo pregnetemo, pomokamo delovno površino, testo razvaljamo na približno 3 mm in iz njega izrežemo pravokotnike (približno 4 cm x 8 cm oz. po želji). Na testo damo 1 do 2 čajni žlički borovničeve omake in testo zavihamo v žepek. S pomočjo noža in prstov žepek zapremo (neravne robove lahko obrežemo).
Žepke polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Ko porabimo testo oz. ko je pekač poln, damo žepke v pečico. Pečemo jih na 200°C približno 17 do 20 minut.
Počakamo, da se žepki ohladijo in jih nato postrežemo. Žepke lahko v zaprti posodi shranjujemo približno teden dni.
Naj vam teknejo!